23 May 2011

STRIPBURGER V HRASTNIKU

Postaja Strip - Razstava in delavnica // Festival Rdeči revirji

Čet., 26. maj ob 19.00, Delavski dom Hrastnik, Festival Rdeči revirji, Hrastnik

Razstava je na ogled vsak dan med 10.00-20.00, do ned., 29. maj 2011.

Deveti mednarodni festival scenskih umetnosti Rdeči revirji!, ki ga organizira zavod Vitkar, umetniško pa vodi Branko Potočan, ponovno vabi v svoj revir!

Programska izhodišča festivala so spajanje tradicionalnih vrednot in sodobnih vsebin, predstavljanje različnih žanrov in oblik kulturne produkcije, umetniška pestrost in uprizoritvena neposrednost, ki prinaša oživitev dogajanja na ulici ter skrbi za približanje umetniških vsebin najširšemu krogu ljudi – zunaj Ljubljane. Ulično in lutkovno gledališče, sodobni cirkus, razstave, instalacije, koncerti, literarna branja in različne praktične delavnice. Ulice se v času festivala spremenijo v odrsko dogajanje, razporejeno čez cel »festivalski dan,« ki prinaša različne kulturne vidike in umetniške stike. Dogajanje vsak večer popestri izbran koncertni program, ki se mu pridružuje tudi filmski (letni kino). Pester festivalski program je namenjen različnim ciljnim skupinam, tako po starosti kot po okusih. Vse prireditve in dogodki so brezplačni!

Postaja Strip bo v galeriji Delavskega doma Hrastnik ponudila možnost javnega razkritja tamkajšnjim stripoljubcem. V javnosti bomo končno lahko gledali originalne strani slovenskih strip avtorjev, svoje otroke pa odvrgli v stripovskem kotičku namenjenem predvsem njim.

Iz originalnih strani stripov boste obiskovalci lahko razbrali načine ustvarjanja stripov, korekturna sredstva in razliko med originalom in reprodukcijo. V razstavljenih stripih boste lahko razbrali tudi povezavo med stripom in prozo ter poezijo.

S Fimipidipijem Saše Kerkoš otroke vabimo k sproščenemu ustvarjanju: sestavljanju poz glavnega lika in kadrov iz tega stripa, barvanjem in risanjem.

Del prostora bomo preobrazili v priročno stripovsko čitalnico, v kateri bodo na voljo bodo stripovske izdaje iz Stripburgerjeve kuhinje.


Sodelujoči avtorji: Kaja Avberšek, Domen Finžgar, Andreja Kocjan, Jakob Klemenčič, Marko Kociper, Matej Kocjan Koco, David Krančan, Matej Lavrenčič, Izar Lunaček, Gašper Rus, Matej Stupica, Andrej Štular, Tomaž Lavrič, Iztok Sitar

STRIPBURGERJEVA STRIPDELAVNICA

OŠ heroja Rajka Hrastnik, Hrastnik, petek, 27. maja, od 15. do 19. ure in sobota, 28. maja, od 10. do 14. in 15. do 19. ure. Delavnico vodita: Andrej Štular in David Krančan

Od zgodovine stripa, jam sessiona do lastnega stripa v dveh dneh: Delavnica obsega kratko predavanje o stripu, predstavitev delovnega procesa in možnosti uporabe sodobnih grafičnih medijev, izvedbo jam sessiona ter izdelavo mini albumov, ki jih udeleženci odnesejo s seboj.

Delavnica je brezplačna. Omejeno število udeležencev. Obvezne prijave!

Informacije in prijave:

Mojca Ulaga / t. 041 380 594 / e. branko.potocan@guest.arnes.si

ANIMIRANI FILMI

Pet., 27. maj 0b 22.00, ploščad pred Delavskim domom Hrastnik

Program animiranih filmov, vezanih na strip oz. izpod rok stripovskih avtorjev, obsega: kratki animirani film Stripburger v gibanju Borisa Dolenca, ki je zasnovan na stripih objavljenih v reviji Stripburger, animacije Mateja Lavrenčiča in dva eksperimentalna filma Andreja Štularja.

No comments: