04 October 2011

Stripburger s POZDRAVI IZ STRIPONIJE v Bukarešti


Od 7. do 16. oktobra 2011 bo v Bukarešti potekal mednarodni festival animiranega filma Animest. Stripovsko združenje in knjigarna Jumatatea plina (blog in FB profil) v okviru festivala že 4. leto organizira tudi stripovske dogodke.

Letos bo gost festivala revija Stripburger z animiranim filmom "Stripburger v gibanju" in razstavo "Pozdravi iz Striponije" / "Greetings from Cartoonia" (iz Bukarešte namreč prihaja tudi eden od avtorjev, Matei Branea).

Spremljevalni program bo obsegal tudi pogovor z ustvarjalci in stripovski jam session. Razstava naj bi bila na ogled v Nacionalnem muzeju za sodobno umetnost, ker pa v Bukarešti v isti zgradbi sočasno gostuje, ups, zaseda NATO, bo muzej v tem času zaprt. Medtem se bosta Stripburger in Striponija naselila v bodočo galerijo (bivši Paper Cut) na ulici Jean-Louis Calderon 44.

V Bukarešti bodo Stripburger in Striponijo v živo zastopali: Boris Dolenc, režiser animiranega filma "Stripburger v gibanju", Andrej Štular, Marko Kociper in Matei Branea, soustvarjalca razstave "Pozdravi iz Striponije", ter Katerina Mirović, kustosinja in urednica.

V živahnem medkulturnem dialogu Striponije sodeluje 6 slovenskih avtorjev in enako  število tujih. Slovenijo zastopajo Kaja Avberšek, Jakob Klemenčič, Marko Kociper, Matej Lavrenčič, Gašper Rus in Matej Stupica, avtorji iz tujine pa so Bendik Kaltenborn (Norveška), Mateusz Skutnik (Poljska), Matei Branea (Romunija), Andrea Bruno (Italija), Jyrki Heikkinen (Finska) in Filipe Abranches (Portugalska).

"Pozdravi iz Striponije" so do sedaj pozdravljali iz Ljubljane, Bologne (IT), Beje (PT), Helsinkov (FI), Sardinije (IT), Londona (GB), Prage (CZ), Linza (AU), Liega (BE), in Herceg Novega (ČG). Razstava v Bukarešti zaključuje njeno  predstavljanje po Evropi.

Odprtje razstave bo v soboto, 8. oktobra ob 21. uri. Projekcija, pogovor z avtorji in jam session bodo potekali v nedeljo, 9. oktobra 2011.

Gostovanje sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

No comments: