23 May 2011

Stripburger v Londonu: International Alternative Press Festival 2011 (27. maj do 13. junij)


International Alternative Press Festival je svež, neodvisen londonski festival, namenjen stripu, fanzinom, grafiki, knjigam umetnikov, pogovorom, delavnicam, razstavam in raznovrstnim predstavam. Festival bo potekal na različnih prizoriščih v Londonu, na njem pa se bo predstavilo več umetnikov in umetniških kolektivov, tako britanskih kot iz drugih delov Evrope, med njimi tudi Stripburger. Slednjega bo zastopal njegov dolgoletni sodelavec in risar stripov Gašper Rus. Če se boste v času festivala mudili v Londonu, ste vabljeni, da se nam pridružite! Stripburger bo sodeloval pri sledečih dogodkih:

28. do 29. maj: Alternative Press Fair

Razstavni in prodajni sejem za stripe, fanzine, knjige umetnikov, grafike, radikalno literaturo in poezijo. Vključuje tudi delavnice in pogovore.

Conway Hall, 25 Red Lion Square, London, WC1R 4RL

28. maj do 13. junij: Stripburger: A Taste of the Premier Slovene Comics Zine (razstava)

Razstava vključuje originale stripov in plakate iz projekta Pozdravi iz Striponije, Stripburgerjeve naslovnice in plakate naših preteklih razstav in umetniških dogodkov.

Orbital Comics, 8 Great Newport Street, London, WC2H 7JA

31. maj

Filmski večer v galeriji New Gallery London. Program vključuje Stripburger v gibanju Borisa Dolenca, animacije Mateja Lavrenčiča in dva eksperimentalna filma Andreja Štularja.

New Gallery London

94-96 Peckham Rd

Camberwell, Greater London SE15 5

6. junij: The Slovene Scene: Stripburger in Context (pogovor)

Gašper Rus bo predstavil fenomen Stripburgerja v kontekstu slovenske stripovske scene. V diskusiji bodo sodelovali tudi britanski striparji, ki so doslej objavljali v Stripburgerju, vodil pa jo bo priznani stripovski teoretik in kurator Paul Gravett.

7-9 PM

Orbital Comics, 8 Great Newport Street, London, WC2H 7JA

O organizatorjih festivala:

Alternative Press je skupina londonskih umetnikov, ki spodbujajo svobodno izražanje skozi samozaložništvo v njegovih najrazličnejših pojavnih oblikah. Od svoje ustanovitve leta 2009 so

priredili že večje število dogodkov, kot so samozaložbeni sejmi, odprti mikrofoni, pesniški večeri,

javne likovno-glasbeno-igralske improvizacije, raznovrstne delavnice in podobno. Doslej so izdali tudi štiri knjige, lansirali svojo radijsko oddajo, vse to brez vsakršnih umetniških subvencij (!). Radi tudi pomagajo drugim pri zagonu raznih projektov in promovirajo delo umetnikov, ki sodelujejo z njimi. Območje delovanja širijo tudi izven Velike Britanije, doslej so se predstavili v Franciji in na Švedskem. Burgerjevci smo se z njimi seznanili na stripovskem festivalu v Angoulemu minulo leto.

International Alternative Press Festival je njihov naslednji projekt.

No comments: