24 July 2013

Zoé Thouron: Zoelandija

Zoé Thouron: Zoelandija

Odprtje: torek, 30. julij 2013, ob 20.00
Zadnji Trnfest?, KUD France Prešeren, Ljubljana

Zoé Thouron (Nancy, 1989) je leta 2011 zaključila študij 'podobe in naracije' na ESAL Épinal-Metz. Po študiju je začela aktivno objavljati v časopisih in revijah. Sočasno se je soočala z indiferentnostjo založniškega sveta, od katerega je le redko prejela kakšen odgovor. Med čakanjem na kakšne znake življenja je neutrudno risala, risala in risala. Najbolj jo je navduševalo risati 'neumne' živali v različnih vsakdanjih situacijah. Zamrznjenje vsakdanjih situacij z risbo je za avtorico stvar iskrenosti. S sliko stremi prikazati duh gibanja in lik v njegovi značilni pozi. Kljub rabi barv je njeno glavno izrazno sredstvo linija.

Sprehaja se med ilustracijo in stripom, nekatera njena dela segajo tudi na področje novinarstva ali likovnega poročanja. Leta 2010 je dva meseca sledila arheologom na terenskem delu: raziskovanju bivšega taborišča iz II. svetovne vojne. V svoji stripovski reportaži skozi didaktične risbe opisuje njihovo delo. Leto kasneje je podoben projekt realizirala v časopisni redakciji. Sledila je vsem korakom ustvarjanja časopisa, raziskovala način dela novinarjev in kdo le-ti sploh so. Potem se je zopet vrnila k 'neumnim' psom in galebom, ki se ji še vedno zdijo najbolj zanimivi.

Na tokratni razstavi si bomo lahko ogledali dela, ki so najbolj značilna za avtoričino ustvarjanje, prikazujejo njen risarski duh, ustvarjalni postopek in teme.

Razstava v Galeriji KUD France Prešeren bo na ogled do 5. avgusta 2013.

V sodelovanju z MJC Lillebonne.
No comments: