31 July 2013

IZAR LUNAČEK: Babilon

razstave, stripovske izdaje, delavnica, pogovor, jam session
Zadnji Trnfest?, KUD France Prešeren, Ljubljana
30. julij–31. avgust 2013

IZAR LUNAČEK: Babilon
www.paradisemisplaced.si
Odprtje: torek, 6. avgust 2013, ob 20.00, 

Galerija KUD France Prešeren

Izar Lunaček je filozof, ki je za javnost razkril, da je med študijem skoraj vsak dan risal nagce, stripar, ilustrator, kmalu tudi diplomirani slikar. Pred leti je zaradi ilustracije otroške slikanice veljal za 'otroško senzacijo'. Slovenske novice so pet let objavljale njegove stripovske Minije, za najstniško revijo Pil pa v rubriki Seksikon še vedno redno razmišlja o spolnosti in sorodnih zadevah. Pravi, da rad negoduje. To lahko potrdijo tudi drugi.
Na tokratni razstavi v KUD France Prešeren, kjer se je pojavljal že večkrat, bo Lunaček s svojo babilonsko razstavo prikazal preplet različnih likovnih pristopov, načine obravnave preteklosti ter etično širino, hkrati pa predstavil dela iz dveh še vročih izdaj, Založenega raja in Metamorphose antropomorphice.

Založeni raj je tedenski strip, ki smo si ga lahko vsako nedeljo zjutraj prebrali na internetni strani www.paradisemisplaced.si. Dogajanje je postavljeno v svetopisemski paradiž pred padcem človeka. Založeni raj, ki naj bi ga sicer ustvaril Anonymus Gosh, Lunaček pa zgolj uredil, je nekakšna svetopisemska commedia dell’arte v stripu, v kateri klasična delitev vlog znotraj izbranega settinga poraja nove vrste zapletov in humornih situacij. Razgledan bralec bo znal ceniti tu in tam posejane bisere v obliki raznoraznih (pop)kulturnih referenc, obdelanih na za uradne eksegete mitoloških tekstov ne dovolj spoštljiv način. Liki in njihovi značaji, ki so glavni stebri tega stripa, se pogumno upirajo splošno sprejetim predstavam o njih, zato so vedno nekonvencionalni in nepredvidljivi. 

Stripburger/Forum Ljubljana, 100 str., trda vezava, čb, 11 eur

Opozorilo uredništva: branje stripa ne bo nadomestilo biblične in/ali konfesionalne vzgoje, pri vašem otroku pa lahko sproži akutno in kronično stanje nadpovprečne uporabe razuma. Za versko škodo ne odgovarjamo. Dozirati po potrebi, praviloma enkrat tedensko.

Metamorphose antropomorphice so napeta kriminalka v treh delih o italijansko govorečih diznijevskih racah z lulčki. Glavni junak je mali mafijec Bruno Vecchi, strip pa ga spremlja skozi tri poglavja. V prvem poglavju sledimo Brunu skozi zadnji dan in pol njegovega življenja, na koncu katerega obleži pod streli francoske mačke; drugo poglavje pripoveduje o njegovem kratkem obisku naše dežele več let pred smrtjo, kjer zaradi dekleta pride v konflikt z lokalnimi Lakotniki; tretje poglavje pa zgodbo dopolni s pripovedjo o njegovem otroštvu in družini, kjer se koščki sestavljanke končno zložijo skupaj in je njegova smrt pojasnjena. Ali pač? 


založba Buch, 72 str., trda vezava, čb, 16 eur

Razstava v Galeriji KUD France Prešeren bo na ogled do 12. avgusta 2013.
 
Pozor! Oba nova albuma skupaj bosta ob odprtju razstave na voljo po posebni promocijski ceni (23 eur).
To pa še ni vse! Po prijazno "vročih" cenah si boste lahko priskrbeli tudi ostale Lunačkove albume,  ki so izšli pri Stripburgerju.

No comments: