19 August 2013

NORDAVIND!

Izrez iz Jasonovega stripa
NORDAVIND! (Severnik)
razstava, pogovor, jam session
 
Odprtje: torek, 20. avgust 2013, ob 20.00, 
Galerija KUD France Prešeren

Stripburger opozarja na severni veter, ki bo v poletno Ljubljano prinesel osvežitev in obilo severnjaškega duha. Zadnja številka Stripburgerja #61 je namreč posvečena norveškemu stripu, enemu od paradnih konjev kulturne industrije iz dežele Vikingov, smučarjev in black-metalcev. Gre za razvito in živahno stripovsko žarišče, kjer raznolikih in izvirnih avtorjev ne manjka.
Bendik Kaltenborn
Na razstavi boste spoznali pisano druščino iz krogov neodvisnih založb Jippi in No Comprendo Press ter kolektiva Dongery, kamor spada tudi Stripburgerjev stari znanec Bendik Kaltenborn. Ti nori Skandinavci so znani po nevsakdanjih zgodbah, utrganih likih, absurdnem humorju in grotesknih podobah življenja na Severu. Na ogled bodo dela nekaterih starih mačkov norveškega stripa, ki so deležni velike pozornosti tudi s strani mednarodne stripovske srenje. Med njimi naj omenimo Jasona, v ZDA in Franciji zagotovo najbolj čislanega norveškega stripavtorja, Christopherja Nielsena, ki velja za legendo underground stripa na Norveškem, ter Larsa Fiskeja, čigar album Matjemanija lahko od lanskega leta beremo tudi v slovenščini. 

Lars Fiske

Sodelujoči avtorji: Martin Ernstsen, Anna Fiske, Lars Fiske, Sindre W. Goksøyr, Jason, Bendik Kaltenborn, Kristoffer Kjølberg, Christopher Nielsen in Inga H. Sætre

Kristoffer Kjølberg

Na Trnfestu bosta norveške stripovske barve v živo zastopala Martin Ernstsen in Inga H. Sætre, predstavnika mlajše garde norveških striparjev, katerih raznolika in izvirna dela kažejo, da je sodobni norveški strip v boljši kondiciji kot kdajkoli prej. Spremljevalni program bo obsegal pogovor z ustvarjalcema in stripovski jam session.

Inga H. Sætre (1978) se poleg stripa in ilustracije ukvarja tudi z animacijo. Svoje stripe redno objavlja v različnih časopisih, za roman v stripu Fallteknikk pa je leta 2011 prejela literarno nagrado norveškega ministrstva za kulturo.

Martin Ernstsen (1982) je risar stripov in ilustrator, ki je pri založbi Jippi objavil že sedem stripovskih albumov. Trenutno živi in ustvarja v Berlinu ter končuje svojo prvo slikanico za otroke. 

Martin Ernstsen


SPREMLJEVALNI PROGRAM
sreda, 21. avgust 2013, od 19. ure dalje
 

Severni veter v stripu – pogovor s prisotnima avtorjema o norveškem stripu in trendih v sodobnem svetovnem stripu, vodi: Bojan Albahari, ob 19.00.

Stripovski jam session – rišite stripe skupaj z norveškimi gosti in domačimi avtorji, ob 20.00.

Razstava v Galeriji KUD France Prešeren bo na ogled do 31. avgusta 2013.KUD France Prešeren je odprt vsak dan od 11. do 24. ure.

No comments: