08 May 2012

Matjaž Schmidt: Obisk s planeta Beta

Matjaž Schmidt: Obisk s planeta Beta
 
zbirka Minimundus #9, Stripburger, april 2012, barvna naslovnica, 72 str., A4-, 13 eur
 

Obisk s planeta Beta je sestavljen iz dveh epizod, ki ju je ustvaril ilustrator in strip avtor Matjaž Schmidt.

Prvi del so enostranske zgodbe iz zbirke Radovan s planeta Beta. Ti stripi so najprej izhajali v reviji Kurirček, leta 1987 pa so pri založbi Borec izšli v knjižni obliki. Črno-bele pripovedi prikazujejo Radovana, bitje, ki je prišlo iz planeta Beta, in raziskuje življenje na planetu Zemlja. Skozi druženje z otroki spoznava navade, vrednote in občutke ljudi. S kovčkom, večnamensko pripravo ter z drugimi tehničnimi čudesi in sposobnostmi navdušuje otroke ter jih poučuje o skrbi za okolje in jim razkriva ljudsko hipokricijo. Radovan zapusti Zemljo, da se vrne domov, za seboj pa pusti Radovana drugega, ki se kasneje tudi vrne na domači planet.

Drugi del knjige, Erlšpik s planeta Beta, je avtor zrisal in pobarval v obdobju 20 let, strip pa je izhajal med leti 2007 in 2008 v reviji Ciciban. Strip nosi naslov po glavnem junaku Erlšpiku, prav tako prišleku s planeta Beta. Erlšpik, ki ga je na Zemljo zaneslo pomanjkanje goriva, je prav tako kot oba Radovana raziskovalne nravi. V šoli, kamor spremlja Lovra in Karlo, naključno odkrije vodo, ki je pravzaprav gorivo za njegovo vesoljsko plovilo. Navdušen nad odkritjem na pot po vesolju odpelje oba učenca, njuna starša, učiteljico in ravnatelja. Obiščejo tri planete, ki trpijo zaradi pomanjkanja vode. Izkaže se, da je voda vsestransko uporabna in izredno pomembna stvar.   
Dogodivščine prišlekov s planeta Beta, prebivalcev našega in drugih planetov razkrijejo, kako smo si na eni strani podobni in na drugi različni, kako pomembna je skrb za okolje in kako je življenje eno samo raziskovanje in spoznavanje.


RADOVAN S PLANETA BETA je našo ljubo Zemljo prvič obiskal leta 1987, ko je bila Slovenija še del bivše države Jugoslavije. Življenje smo si takrat urejali po socialistično. Učitelje in učiteljice smo naslavljali s tovariš, tovarišica. Enako smo klicali naše znance, sodelavce in prijatelje. Sladoled smo plačevali v dinarjih. Zavrtite se za četrt stoletja v preteklost in skupaj z Radovanom spoznavajte polpretekli čas. Preverite, ali so vam otroci, ki nastopajo v stripu, kaj podobni ...
Aha, pa še to. Radovan vas vabi, da vzamete v roke barvice in pobarvate njegovo zgodbo.


ERLŠPIK S PLANETA BETA je še zelenec, ko ga na Zemljo zanese pomanjkanje goriva. Na srečo pristane med dobrimi ljudmi, ki mu pomagajo kolikor le zmorejo; tudi z učenjem slovenščine. V zahvalo popelje svoje gostitelje na poučno popotovanje na daljne planete.
Še vi se jim pridružite in spoznajte, kako pomembno je varovanje okolja in kako dragocena je Zemlja s svojimi naravnimi viri. Ugotovite, za kaj vse se uporablja voda in zakaj je nepogrešljiva. Erlšpik, prišlek s planeta Beta, je kar vešč zemeljskega jezika, vendar pogosto dela slovnične napake. S prijatelji odkrijte, kje vse se je zmotil in popravite njegov govor.


Raziskovalno nujo je imel tudi njihov stvaritelj, Matjaž Schmidt (Ljubljana, 1948-2010), slovenski akademski slikar in ilustrator, ki je že od rane mladosti ustvarjal najrazličnejše risane junake. Že med študijem slikarstva je ilustriral za časopise in knjige, kasneje pa se je popolnoma posvetil ilustraciji in stripu za otroke in mladino. Ilustriranje in ustvarjanje stripovskih zgodb v domačem ateljeju z ženo Jelko Godec Schmidt je bilo zanj tako odgovorno delo kot zabava hkrati. Ustvarjalno je raziskoval možnosti za odslikanje besed in ubesedenje slik, odkrival je izrabljene pomene besed in jih menjal z novimi, ki jih je tudi sam šele odkrival. Iskrivo raziskovanje ga je, kot nekoč zapiše, napeljalo, “da se čedalje manj upiram kukanju v sosedov lonec. V svojem početju se počutim odprtega, napol svobodnega in skoraj drznega.”

Ilustriral je preko sto knjig in slikanic ter redno sodeloval z revijami Cicido, Ciciban in Pil. V zadnjih letih je bil zaposlen predvsem z risanjem stripov.

Je dobitnik številnih priznanj, mdr. je za knjigo Slovenske pravljice (in ena nemška) v stripu leta 2010 prejel nagrado za izvirno slovensko slikanico Združenja knjižnih založnikov, leta 2009 pa Levstikovo nagrado za življenjsko delo. Žirija je zapisala: “Za vsako pravljico, zgodbo, pesem ali članek ima svoj slikarski odgovor.”





No comments: