18 November 2013

kuš!: POSLEDNJA VŽIGALICA

avtor: Aleks Deurloo
 kuš!: Poslednja vžigalica
največja majhna razstava

Odprtje: ponedeljek, 25. november 2013, ob 20.00, 
CUK Kino Šiška

Kaj se zgodi, ko ni finančnih sredstev za razstavo, ti pa bi rad vseeno ustvaril nekaj pomembnega, s težo?
To vprašanje je bilo vodilo za razstavo, ki jo kurira latvijska strip revija kuš!. K sodelovanju so povabili ilustratorje in stripovske avtorje, da iz skoraj nič ustvarijo nekaj velikega. Na papirček cca. 0,00166m2 so morali narisati interpretacijo »poslednje vžigalice«.
 
Razstava je duhovit komentar na 'finančno krizo' in posledično  iskanje preživitvenih strategij pri produkciji umetniških razstav. Začetek projekta sega v jesen 2009, ko so v Rigi razstavili dela 150 umetnikov iz različnih koncev sveta, od Kitajske, ZDA, Južne Afrike do Brazilije in Avstralije. Lahko bi rekli, da gre za največjo majhno razstavo. Do konca leta 2012 se je potujoči zbirki pridružilo še več avtorjev, tako da ta danes šteje preko 300 del, tako mednarodno velecenjenih kot manj znanih avtorjev iz 51 različnih držav. Pri projektu sodeluje tudi več slovenskih avtorjev, med njimi Andrej Štular, David Krančan, Domen Finžgar, Gašper Rus, Kaja Avberšek, Matej Stupica, Matej Lavrenčič, Mina Fina, Marko Kociper, Leon Zuodar, miha ha, Petra Preželj, Jakob Klemenčič, Izar Lunaček, Matej in Andreja Kocjan, Saša Kerkoš in Lenka Đorojević.

Pri razstavi sodelujejo Bienale neodvisnih, Tretaroka ter Design Breakfast z izborom del finskih avtorjev, ki bodo premierno na ogled.

Razstava je gostovala na številnih pomembnih stripovskih festivalih; v Sankt Petersburgu, Poznanu, Linzu, Lizboni, Pragi …

Razstava bo na ogled do 12. decembra 2013.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
SPREMLJEVALNI PROGRAM:

torek, 26. november 2013, CUK Kino Šiška
Ob 19.00, sodobna animacija Baltika
Izbor kratkih filmov najboljših in najsvetlejših vzhajajočih zvezd umetnikov iz Estonije, Latvije in Litve. Temačni, smešni in provokativni filmi, ki predstavljajo aktualno baltsko animacijo.
Izbrala: Anna Veilande Kustikova (International Short Film Festival 2Annas) in David Schilter (stripovska revija Kuš!)

Ob 20.00, Stripolis
Pogovor s kuratorjem razstave in urednikom revije kuš!, Davidom Schilterjem, in avtorjem, Oskarsom Pavlovskisom, bo vodil Izar Lunaček.
Sledi jam session. Pridružite se!

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Produkcija: kuš!, Stripburger/Forum Ljubljana, Tretaroka in Bienale neodvisnih, Design Breakfast (21.11.2013, Kino Šiška, 9.00-10.30) ter Marion Robinson // Koprodukcija: CUK Kino Šiška // Projekt sofinancirajo: MOL, Ministrstvo za kulturo in SSCF, latvijska državna fundacija za kulturo // Posebna zahvala: Slovenski etnografski muzej

No comments: