25 March 2011

STRIPBURGERJEV TRIS NA KOLODVORU

pon., 28. marec od 17.00

Stripburger je revija posvečena sodobnemu avtorskemu stripu. Založniski program obsega tudi albumske izdaje domačih in tujih avtorjev - prevode in izvirna dela. Poleg založniških podvigov člani urednistva organizirajo razstave, natečaje, predstavitve stripovskih knjig, pogovore, jam sessione in vodijo stripovske delavnice.

Na razstavi v Knjižnici Otona Župančiča - enota Kolodvor bodo na ogled izbrani izseki iz stripovskih knjig, ki bodo pri Stripburgerju oz. Forumu Ljubljana izšle v kratkem.

Marec bo prinesel vonj po Nemirnem morju, ki ga je ustvarila Helena Klakočar. Slovenska izdaja tega avtobiografskega romana v stripu obsega prvi in drugi del. Za prvi del, ki je pod originalnim naslovom Passage en Douce izšel pri belgijski založbi Freon, je avtorica na največjem evropskem festivalu stripa v kategoriji najboljšega tujega avtorja prejela nagrado Alph-Art. Za strip je prejela tudi posebno nagrado radia France Info.

Z letnim natecajem Živel strip! Stripburger spodbuja osnovnošolce in srednješolce k ustvarjanju stripov in branju. Rezultati letošnjega natečaja bodo konec aprila na ogled v KUD France Prešeren, tokrat pa prikazujemo izsek iz serije kratkih zgodb o junakinji natečaja Živi Pesek, ki jih je avtor, Andrej Štular zbral pod naslovom Živa sem!

Zadnji sklop predstavlja izsek iz praskanke francoskega mojstra Matthiasa Lehmanna. Njegovi najpomembnejsi samostojni izdaji sta L'Etouffeur de la RN115 (Actes Sud, 2006) in Ezekielove solze (orig. Les Larmes d'Ezechiel, Actes Sud, 2009). Za prvo knjigo si je leta 2007 prislužil nominacijo za Eisnerjevo nagrado v kategoriji ameriških izdaj mednarodnih avtorjev, z drugo knjigo, Ezekielove solze, pa se po novem ponaša tudi Stripburgerjeva zbirka Ambasada Strip.

No comments: