03 January 2011

ŠPEH /// Zatreskan v Tino: Dave Cooper

zbirka Ambasada strip 08 / 136 strani / barvno /dec. 2010 / 10 eur

David Cooper (1967, www.davegraphics.com) je priznan kanadski strip avtor, ilustrator, slikar in oblikovalec. Ko ne riše stripov, slika. Svoje ogromne oljne slike razstavlja po celem svetu, predvsem pa v Los Angelesu in New Yorku. Pod psevdonimom Hector Mumbly ustvarja tudi knjige za otroke, oblikuje igrače in se kot oblikovalec/ustvarjalec/producent ukvarja z animacijo. Cooper je za svoje stripe in ilustracije prejel številne nagrade in kritiška priznanja, med njimi tudi najpomembnejši stripovski nagradi: Harvey in Ignatz Award. Leta 2003 je prejel prestižno nagrado new yorške Society of Illustrators.


IZBRANA STRIPOGRAFIJA: Bent, 2010; Underbelly, 2005; Ripple, 2003; Overbite, 2003; Dan and Larry, 2001; Crumple, 2000; Weasel (1-7), 1999- ; Suckle, 1997. Vse izšle pri Fantagraphics books.


Špeh (orig. Ripple) podnaslovljen z Zatreskan v Tino je zadnja grafična novela iz triptiha SuckleCrumpleRipple, ki je nastajal sedem let. Špeh je bil prvotno izdan v petih delih v avtorjevi eklektični zbirki Weasel pri založbi Fantagraphics Books. Je Cooperjevo prelomno delo, ki za razliko od izredno nadrealističnih in prav tako kritiško priznanih knjig Crumple in Suckle, prinaša tako vsebinsko kot likovno izredno realistično zgodbo. Album so ob izidu tako stripovski ustvarjalci kot založniki v eni sapi proglasili za knjigo leta. Špeh je ekspresivna zgodba o zakompleksanemu slikarju, Martinu, ki se zaplete v obsesiven odnos s svojim modelom. Ta odnos ga pripelje do razmišljanja o lastnih pogledih na lepoto in spolnost. Špeh je večplastna zgodba o ljubezni, ki jo pretresajo tako čustva kot spolna privlačnost med Martinom in modelko Tino. Je dinamična zgodba, ki razkriva celovito paleto čustev glavnih likov ter njunih pogledov na ljubezen in privlačnost. Cooper je v tem delu ustvaril tako realističen, živ lik, da je, kakor je v spremnem besedilu zapisal David Cronenberg, res neverjetno, da Tina ne obstaja zunaj Špeha.


V knjižni verziji je Špeh prvič izdan v angleščini pod naslovom Ripple leta 2003 pri založbi Fantagraphics Books. Strip je prevedel Matej de Cecco.

5 comments:

domovoj said...

Se da strip tudi naročiti preko Stripburgerja?

Kaja A. said...

ja seveda da se da!

Anonymous said...

Urteter nuytre: http://semyayeswedbio.t35.com

Anonymous said...

Very effectively written information. It is going to be useful to anybody who usess it, together with myself. Sustain the good work – for sure i'll take a look at more posts. что означает фамилия ячменов| celeberty donates handbags for fundraiser| authentic handbag source company direct| white wand high in the air, while a great hush fell upon the hall
http://s1.shard.jp/campria/wisconsin-camp-resort-for-sale.html Click Here

Anonymous said...

My accomplice and I really enjoyed studying this weblog publish, I was just itching to know do you trade featured posts? I am at all times trying to find somebody to make trades with and merely thought I would ask. что означает фамилия яшуткин| black cloth crossover handbags| возникновение фамилии ааманий| felt him observing her mass of hair. He had been fidgeting, and with
http://s1.shard.jp/camppea/pjs-country-house-restaurant-and-scituate.html Click Here