01 November 2010

Stripburger na Komiksfestu! v Pragi

KOMIKSFEST!

Stripburger z razstavo Greeting from Cartoonia (Pozdravi iz Striponije) sodeluje na 5. mednarodnem festivalu stripa Komiksfest! v Pragi. Člani uredništva in eden od avtorjev, Matej Stupica, bodo v času festivala z vodstvom po razstavi seznanjali obiskovalcev tudi o drugih dejavnostih revije Stripburger.

Festival se je odprl 30. okt. in njegov glavni program bo potekal do 6. novembra, odprtje Greetings from Cartoonia pa bo 2. nov. 2010. V času festivala bodo na ogled razstave domačih in tujih ustvarjalcev, predstave in filmi, ki bazirajo na stripu. V Komiskfestovi soboti bodo potekali pogovori, predavanja, predstavitve, podpisovanja .

Poleg številnih českih stripovskih ustvarjalcev (dela nekaterih od njih ste si lahko prebrali v lanskoletni 52. številki Stripburgerja), bo predstavitev nove nemške stripovske produkcije (Anke Feuchtenberger, Henning Wagenbreth, Isabel Kreitz, Jens Harder, Line Hoven, Mawil, Reinhard Kleist, Sascha Hommer, Ulf K), razstavljal bo se Ukrajinec Igor Braranko, Francoske barve bo zastopal Emmanuel Guibert, Špance pa Miguel Gallardo.

Med posebnosti festivala sodi premiera predstave Pixy, ki je nastala po istoimenskem stripu Maxa Anderssona, ki je preveden tudi v slovenščino. Predstavo je režiral Frantisek Skaly. Omenimo naj še predavanje Jose Alaniza o hendikepu v ameriškem superherojskem stripu, pogovor z Lucie Lomovo o stripovskem scenariju in projekcijo filma Oktobriana, Leninovaa dcera, v režiji Jana Lepsika. Glavni lik, junakinjo Oktobriano, in zgodbe je zasnoval česki scenarist Petr Sadecky.

No comments: