25 February 2007

VOJNA V STRIPU


VOJNA V STRIPU
Pogovor o knjigi Varovano območje Goražde

Ponedeljek, 5. marca 2007 ob 19. uri v Kavarni SEM(Slovenskega etnografskega muzeja), Metelkova 2 , Ljubljana.


Teme: vojna v BIH, vloga vojnih poročevalcev, strip kot historični dokument.

Gostje:
Edin Ćulov (BIH),
Aleksandar Zograf (Srbija),
Ervin Hladnik Milharčič (Slovenija).

Voditeljica: Ksenija Horvat


Grafična novela Varovano območje Goražde, katere avtor je priznani risar in novinar Joe Sacco, je pretresljiv dokument o vojni v nekdanji Jugoslaviji. Avtor je v letih 1995 in 1996 preživel nekaj mesecev v obkoljenem bosanskem mestu Goražde in se spoprijateljil z domačini, ki so skušali ohraniti kanček dostojanstva v peklu podžganih strasti. In nekako priti ven celi. Po povratku v ZDA je ustvaril knjigo, ki nas z enim sunkom prestavi v resničnost balkanske morije. Morije, ki je bila tako zelo blizu in hkrati tako grozljivo daleč. Varovano obmocje Goražde poznavalci postavljajo ob bok Mausu Arta Spiegelmana. Knjiga je konec leta 2006 izšla pri Založbi ZRC v prevodu Igorja Prassla in Nila Baskarja. Gre za prvi prevod tega dela na področju nekdanje Jugoslavije. Morebiti bo sledil prevod v bosanski jezik.

Joe Sacco je po izobrazbi novinar in po srcu umetnik. Izumil je povsem nov žanr, stripovski žurnalizem. Svojo poročevalsko pot je začel s stripi, ki prikazujejo Berlin in glasbeno sceno, nakar je prešel na manj lahkotne teme. Po obisku bližnjega vzhoda, je nastala večkrat nagrajena grafična novela Palestina. Leta 2000 je sledilo Varovano območje Goražde. Trenutno pripravlja Zapiske iz Gaze ter delo o čečenskih talcih v Ingusetiji. Več na www.fantagraphics.com/artist/sacco/sacco.html .

Edin Ćulov je v stripu narisan skoraj na vsaki strani. Bil je Saccov prevajalec in gostitelj ter postal in ostal dober prijatelj. Lahko bi rekli, da bi bil strip brez Edina gotovo drugačen. Sicer je pocel že mnogo stvari: zelo veliko prevajal, vodil internet kavarno, ucil v šoli, delal za razne mednarodne organizacije, itd.

Aleksandar Zograf je v resnici Saša Rakezić, stripar iz Pančeva. Stripe je začel objavljati v zgodnjih devetdesetih, sprva v ZDA, nato v Italiji, Veliki Britaniji, Franciji, Španiji.. Od vsega začetka sodeluje z Stripburgerjem, trenutno objavlja v beograjskem casopisu Vreme. Zadnjo zbirko stripov Regards from Serbia je izdala priznana ameriska zalozba Top Shelf. Več na www.aleksandarzograf.com.

Ervin Hladnik Milharčič je novinar, urednik, vojni reporter, eden najboljših poznavalcev razmer na Balkanu. Svoje tekste je objavljal v Tribuni, na Radiu Študent, v Mladini, Delu, urejal je Sobotno prilogo. Sedaj objavlja v Dnevniku.

Ksenija Horvat se je kalila na Radiu Študent, Valu 202, Studiu City, londonskem BBC-ju, vodila je Odmeve na TV Slovenija in začenja voditi novo zunanjepolitično oddajo TVS. Vodila je Novinarske večere, ki so potekali v Galeriji ŠKUC pod okriljem Mirovnega inštituta.


Toplo vabljeni, da se nam pridruzite v Kavarni SEM na dogodku, ki ga pripravlja Knjigarna Azil (ZRC SAZU) v sodelovanju z Mirovnim inštitutom in z nostalgijo po Novinarskih večerih. Pogovor, ki bo v slovenskem, bosanskem in srbskem jeziku, bomo
zaključili z bosansko glasbo. Knjigo bo na predstavitvi v Kavarni SEM seveda mogoče kupiti ceneje.

(via ZRC SAZU)

1 comment:

lw_ken said...
This comment has been removed by a blog administrator.