29 November 2013

JOANN SFAR:PASCIN



zbirka Ambasada Strip, nov. 2013, 192 str., 15 €

prevedla: Maja Meh
grafična oprema, oblikovanje črkovnih vrst, črkopis: Katja Kastelic




Pascin Joanna Sfarja je zbirka stripov o manj znanem, a toliko bolj razvpitem slikarju Juliusu Mordecaiu Pinkasu - Pascinu. Velja za Sfarovo najbolj osebno in najpomembnejše delo. Ta strip je pri L'Association prvotno izšel v šestih knjigah (2000-2005), mi pa jih bomo zbrali vse v eni knjigi.

Pascin je izmišljena komična biografija nadarjenega slikarja Pascina (1885-1930), bolgarskega Juda z ameriškim državljanstvom, ki je v Pariz prišel iskat slavo in svobodo. Gre za Pariz na obratu stoletja, ki je bil znan po živahni boemski in umetniški sceni. Tako spoznamo tudi druge slikarje iz tega obdobja, kot sta Marc Chagall in Oscar Kokoschka, pogosto v nenavadnih in bizarnih okoliščinah. Sfar se poslužuje likov, da bi skozi njih spregovoril o različnih temah, praviloma povezanih s slikanjem in umetnostjo, pa tudi z ženskami, spolnostjo, religijo in smislom življenja. Protagonistove pogoste sogovornice so prostitutke in umetniški modeli (pogosto v isti osebi), s katerimi se rad spušča v živahne sofistične razprave. Dialogi z modeli in ostalimi barvitimi liki so sočni in domiselni, polni inteligence in humorja.

Sfarjeva sproščenost pri formi se kaže tudi v fragmentirani pripovedi, razdeljeni v posamezne zgodbe, in pri slogu risanja. Stilska nihanja in različne tehnike risanja lepo ponazarjajo vzpone in padce življenja na pariškem Montmartru. 


Joann Sfar (1971) je francoski stripovski avtor in filmski režiser. Od leta 1994 sodeluje s francosko stripovsko založbo L'Association, pri kateri je objavil večino zgodnjih del. Sfar je izredno plodovit avtor. Več njegovih stripov je prevedenih tudi v angleščino.  Za svoje delo na področju stripa prejel več nagrad, med njimi veliko nagrado Mednarodnega stripovskega festivala Angoulême, Eisnerjevo in Ignatzovo nagrado. Joann Sfar velja za enega najbolj priznanih evropskih sodobnih stripovskih avtorjev. Slovenskim bralcem je znan predvsem po stripovski predelavi klasične Saint-Exúperijeve zgodbe za mlado in staro Mali princ.

Ustvaril je animirani film Le chat du rabbin (Rabinova mačka, 2011) po svojem romanu v stripu in film o francoskem poetu in glasbeniku Sergeu Gainsbourgu z naslovom Gainsbourg: Une Vie Heroique (2010). Film Rabinova mačka bo na ogled na letošnjem 10. mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka (2.- 8. dec. 2013). Projekciji filma bosta torek, 3. dec., ob 18.00 v Kinodvoru in v soboto, 7. dec., ob 19. uri v Slovenski Kinoteki. Ob filmu bomo predstavili tudi album Pascin, ki je izšel v Stripburgerjevi zbirki Ambasada Strip. 



Izdajo sta podprla Javna agencija za knjigo RS in Program pomoči pri izdaji knjig Valentin Vodnik, ki ga izvaja Francoski inštitut v Sloveniji - Francoski inštitut Charles Nodier iz Ljubljane.
 

22 November 2013

ŽIVEL STRIP 14 - natečaj za strip in animacijo


Ž I V E L  S T R I P 1 4
MLADINSKI NATEČAJ ZA STRIP IN ANIMACIJO

Združenje Vivacomix in Stripburger  v okviru dogodka VIVA I FUMETTI – ŽIVEL STRIP razpisujeta nagradni natečaj za strip in animacijo.
Na natečaj se lahko prijavijo šolarji in dijaki iz dežele Furlanije-Julijske krajine in iz Slovenije. Natečaj je razdeljen v dve kategoriji: a) strip, b) animacija.

TEMA RAZPISA: 
a –  Pojoči kralj je obseden z glasbo. Predmete, ki ga obdajajo, spreminja v glasbene instrumente. O čem kralj razmišlja? Kje vse je našel navdih za glasbene instrumente? Kako ti zvenijo? Je s tem virusom okužil tudi druge? Kakšen je postal svet s to kraljevo glasbeno revolucijo?
Kaja Avberšek: Pojoči kralj

b -  Skrivnostna krogla. Narišite nadaljevanje zgodbo po spodaj zapisanem scenariju.
 

Stefano Ricci: Skrivnostna krogla

Dela morajo biti poslana po pošti do torka, 18. marca 2014.

POZOR, DELO! v Muzeju premogovništva v Velenju

















foto: DK

Pozor, razstava je v Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju na ogled še vse do 22.decembra 2013!  

Sodelujoči avtorji:

Bojan Albahari (SI), Žiga Aljaž (SI), Max Andersson (SE/DE), Arara (Miguel Carneiro, Bruno Borges, Dayana Lucas, Daniela Duarte, Pedro Nora, Ana Tórrie, Francisco Queimadela & Mariana Caló, Nuno Sousa, Marco Mendes, Carlos Pinheiro, André Lemos, Ruca/Dr.Urânio, David Ferreira) (PL), Kaja Avberšek (SI), Arkadi (DE), Boris Beja (SI), Pakito Bolino (FR), Paul Ashley Brown (UK), Anna Ehrlemark (SE), Mina Fina (SI), Domen Finžgar (SI), Lars Fiske (NO), Matti Hagelberg (FI), Jyrki Heikkinen (FI), Igor Hofbauer (HR), Jeroen Janssen (BE), Jakob Klemenčič (SI), Marko Kociper (SI), Tanja Komadina (SI), Marko A. Kovačič (SI), David Krančan (SI), Olaf Ladousse (BE/ES), Matej Lavrenčič (SI), Andraž Magajna (SI), Akinori Oishi (JP), Teresa Camara Pestana (PT), Tomáš Přidal (SI), Marija Mojca Pungerčar (SI), Marcel Ruijters (NL), Lars Sjunnesson (SE), Mateusz Skutnik (PL), Boris Stanič (RS), Matej Stupica (SI), Andrej Štular (SI), Lasse Wandschneider (DE), Danijel Žeželj (HR/US).

Pa srečno!

David Krančan: RAZ DVA STRIP v Kinu Udarnik v Mariboru


foto: Gabriel Cristin
Ne zamudite! Na ogled v Kinu Uradnik v Mariboru vse do 6. decembra 2013!

To pa še ni vse! 7. decembra 2013 sledi otvoritev razstave Andreja Štularja: Živa sem! ter pogovor z obema avtorjema, ki ga bo vodil Bojan Albahari, član uredništva revije Stripburger.

18 November 2013

kuš!: POSLEDNJA VŽIGALICA

avtor: Aleks Deurloo
 kuš!: Poslednja vžigalica
največja majhna razstava

Odprtje: ponedeljek, 25. november 2013, ob 20.00, 
CUK Kino Šiška

Kaj se zgodi, ko ni finančnih sredstev za razstavo, ti pa bi rad vseeno ustvaril nekaj pomembnega, s težo?
To vprašanje je bilo vodilo za razstavo, ki jo kurira latvijska strip revija kuš!. K sodelovanju so povabili ilustratorje in stripovske avtorje, da iz skoraj nič ustvarijo nekaj velikega. Na papirček cca. 0,00166m2 so morali narisati interpretacijo »poslednje vžigalice«.
 
Razstava je duhovit komentar na 'finančno krizo' in posledično  iskanje preživitvenih strategij pri produkciji umetniških razstav. Začetek projekta sega v jesen 2009, ko so v Rigi razstavili dela 150 umetnikov iz različnih koncev sveta, od Kitajske, ZDA, Južne Afrike do Brazilije in Avstralije. Lahko bi rekli, da gre za največjo majhno razstavo. Do konca leta 2012 se je potujoči zbirki pridružilo še več avtorjev, tako da ta danes šteje preko 300 del, tako mednarodno velecenjenih kot manj znanih avtorjev iz 51 različnih držav. Pri projektu sodeluje tudi več slovenskih avtorjev, med njimi Andrej Štular, David Krančan, Domen Finžgar, Gašper Rus, Kaja Avberšek, Matej Stupica, Matej Lavrenčič, Mina Fina, Marko Kociper, Leon Zuodar, miha ha, Petra Preželj, Jakob Klemenčič, Izar Lunaček, Matej in Andreja Kocjan, Saša Kerkoš in Lenka Đorojević.

Pri razstavi sodelujejo Bienale neodvisnih, Tretaroka ter Design Breakfast z izborom del finskih avtorjev, ki bodo premierno na ogled.

Razstava je gostovala na številnih pomembnih stripovskih festivalih; v Sankt Petersburgu, Poznanu, Linzu, Lizboni, Pragi …

Razstava bo na ogled do 12. decembra 2013.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
SPREMLJEVALNI PROGRAM:

torek, 26. november 2013, CUK Kino Šiška
Ob 19.00, sodobna animacija Baltika
Izbor kratkih filmov najboljših in najsvetlejših vzhajajočih zvezd umetnikov iz Estonije, Latvije in Litve. Temačni, smešni in provokativni filmi, ki predstavljajo aktualno baltsko animacijo.
Izbrala: Anna Veilande Kustikova (International Short Film Festival 2Annas) in David Schilter (stripovska revija Kuš!)

Ob 20.00, Stripolis
Pogovor s kuratorjem razstave in urednikom revije kuš!, Davidom Schilterjem, in avtorjem, Oskarsom Pavlovskisom, bo vodil Izar Lunaček.
Sledi jam session. Pridružite se!

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Produkcija: kuš!, Stripburger/Forum Ljubljana, Tretaroka in Bienale neodvisnih, Design Breakfast (21.11.2013, Kino Šiška, 9.00-10.30) ter Marion Robinson // Koprodukcija: CUK Kino Šiška // Projekt sofinancirajo: MOL, Ministrstvo za kulturo in SSCF, latvijska državna fundacija za kulturo // Posebna zahvala: Slovenski etnografski muzej

11 November 2013

STRIPUDARNIK


stripovski razstavi in striptribuna v Kinu Udarnik v Mariboru

Kino Udarnik in uredništvo revije Stripburger združeno predstavljata projekt Stripudarnik, s katerim želita prikazati različne pristope v sodobnem avtorskem stripu in razkrivati aktualno problematiko.

DAVID KRANČAN: RAZ DVA STRIP
"Če sem se kje uštel, me, prosim, popravite."
Odprtje razstave: četrtek, 14. november 2013, ob 20.00

David Krančan bo v sklopu razstave predstavil 9 stripovskih projektov, ki obravnavajo stripovski medij, njegove značilnosti in zakonitosti. Gre za serijo raziskovalnih kratkih stripov, pospremljenimi z analitičnimi besedili. Razstava sloni na avtorjevi diplomski nalogi Na prvem tiru in kratke zgodbe (mentor: prof. Milan Erič, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Ljubljana, 2012).

DAVID KRANČAN (1984, Ljubljana) je zaključil študij vizualnih komunikacij na oddelku za oblikovanje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Več kot desetletje član uredništva revije Stripburger. Z Andražem Poličem sta ustvarila knjigo Na prvem tiru, ki je izšla leta 2008 pri Stripburger/Forum Ljubljana. Zadnja leta lahko spremljate njegovo ilustratorsko delo na naslovnicah Dnevnikovega Objektiva. Pri stripu je pri Krančanu v prvem planu vizualnost. Krančan je tako v teoriji kot v praksi raziskovalec razsežnosti stripa kot likovnega izraza. Njegove pripovedi so velikokrat brez besed in v likovni podobi skrivajo pripovedne ključe. Krančan tudi redno vodi stripovske delavnice. Živi in dela v bližini Kranja.



ANDREJ ŠTULAR:ŽIVA SEM!
odprtje razstave: sobota, 7. december 2013, ob 18.00 
Na razstavi Andreja Štularja bodo na ogled originalna dela iz Živa sem!, stripovskega albuma za otroke, ki jo je v zbirki Minimundus leta 2011 izdal Stripburger/Forum Ljubljana. Živa sem! je zbirka kratkih klasično zasnovanih črno-belih stripov z ekspresivno risbo, ki je značilna za Štularjevo stripovsko ustvarjanje. Glavni lik stripa, Živa Pesek, je vesela, radovedna, hitra in junaška deklica. Živi blizu kraja Votlo. Navdušena je, kadar srečuje nove ljudi in komunicira z neznanimi bitji. Modro odgovarja na zapletena vprašanja. Rada ima živali, risanke, gledališče in ne more brez knjig. Njena največja nasprotnica je Bajsa Hinavska. A Žive to nič ne skrbi, ker dobro ve, kako opraviti z lakomneži, pokvarjenci, lažnivci in drugimi barabami.

ANDREJ ŠTULAR (1967, Kranj) vse od sredine osemdesetih let ustvarja na področju ilustracije, kiparstva, oblikovanja lutk in scenografije, stripa, slikarstva, fotografije in filma. Je član  ljubljanskega kolektiva Strip Core in lutkovnega gledališča Nebo. Leta 2000 je izdal samostojni stripovski album Lustri (Strip Core/Forum Ljubljana), 2005 je sledil njegov katalog Smeti: izbor (Strip Core/Forum Ljubljana & Mestna galerija Ljubljana), 2008 zbirka kratkih stripov Kompost (Stripburger/Forum Ljubljana in Muzeji radovljiške občine) in leta 2011 Živa sem!. Stripe pogosto objavlja tudi v reviji Stripburger. Poleg izvedbe mnogih odrskih in razstavnih projektov je v preteklih letih nastopil tudi na številnih mednarodnih festivalih stripa in neodvisnega filma. Najbolj domač je v povezovanju različnih likovnih tehnik s sferami domačijske psihopatologije kot tudi univerzalnejšimi temami, ki prevprašujejo človekovo bit, njegovo identiteto oziroma položaj v ustroju sodobnega (turbokapitalističnega) sveta. Redno vodi stripovske in druge likovne delavnice.


STRIPTRIBUNA
Pogovor z Davidom Krančanom in Andrejem Štularjem o njunem ustvarjanju in sodobnem stripu vodi Bojan Albahari, član uredništva revije Stripburger.
sobota, 7. december 2013, ob 18.00


BOJAN ALBAHARI je kulturolog, prevajalec, publicist in od leta 2008 član uredništva revije Stripburger. V slovenščino je prevedel več knjižnih del, med njimi tudi stripovski album Moj newyorški dnevnik kanadske avtorice Julie Doucet. Zaključuje študij kulturologije na FDV v Ljubljani, kjer je oddal diplomo o postmodernizmu romana v stripu.


::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Produkcija: Zavod Udarnik. Koprodukcija: Stripburger/Forum Ljubljana. V sodelovanju z ENIMATION DAYS 2013 (Dnevi izobraževanja v Animiranem filmu). Finančna podpora: Mestna Občina Maribor MOM