29 August 2013

Stripburger goes to Amsterdam!

STRIPTEMBER AMSTERDAM 2013
The International Graphic Novel Month(s)
22 August - 25th of October 2013  

20+ locations, exhibtions, events, including the 
Small Press Summit on 1st of September at Gallery Slang

Stripburger is invited to Striptember Amsterdam 2013, the world’s longest graphic novel festival (lasting over two months)! Check out our exhibition at Pakhuis de Zwijger in Amsterdam! At the same location, on September 3rd at 8 PM, a talk show will feature two representatives of Stripburger, Kaja Avberšek in Tanja Skale, speaking about the graphic journey of our magazine. You can also meet us on September 1st at Gallery Slang, where we will have a stand with a vast amount of comics goodies. 


19 August 2013

NORDAVIND!

Izrez iz Jasonovega stripa
NORDAVIND! (Severnik)
razstava, pogovor, jam session
 
Odprtje: torek, 20. avgust 2013, ob 20.00, 
Galerija KUD France Prešeren

Stripburger opozarja na severni veter, ki bo v poletno Ljubljano prinesel osvežitev in obilo severnjaškega duha. Zadnja številka Stripburgerja #61 je namreč posvečena norveškemu stripu, enemu od paradnih konjev kulturne industrije iz dežele Vikingov, smučarjev in black-metalcev. Gre za razvito in živahno stripovsko žarišče, kjer raznolikih in izvirnih avtorjev ne manjka.
Bendik Kaltenborn
Na razstavi boste spoznali pisano druščino iz krogov neodvisnih založb Jippi in No Comprendo Press ter kolektiva Dongery, kamor spada tudi Stripburgerjev stari znanec Bendik Kaltenborn. Ti nori Skandinavci so znani po nevsakdanjih zgodbah, utrganih likih, absurdnem humorju in grotesknih podobah življenja na Severu. Na ogled bodo dela nekaterih starih mačkov norveškega stripa, ki so deležni velike pozornosti tudi s strani mednarodne stripovske srenje. Med njimi naj omenimo Jasona, v ZDA in Franciji zagotovo najbolj čislanega norveškega stripavtorja, Christopherja Nielsena, ki velja za legendo underground stripa na Norveškem, ter Larsa Fiskeja, čigar album Matjemanija lahko od lanskega leta beremo tudi v slovenščini. 

Lars Fiske

Sodelujoči avtorji: Martin Ernstsen, Anna Fiske, Lars Fiske, Sindre W. Goksøyr, Jason, Bendik Kaltenborn, Kristoffer Kjølberg, Christopher Nielsen in Inga H. Sætre

Kristoffer Kjølberg

Na Trnfestu bosta norveške stripovske barve v živo zastopala Martin Ernstsen in Inga H. Sætre, predstavnika mlajše garde norveških striparjev, katerih raznolika in izvirna dela kažejo, da je sodobni norveški strip v boljši kondiciji kot kdajkoli prej. Spremljevalni program bo obsegal pogovor z ustvarjalcema in stripovski jam session.

Inga H. Sætre (1978) se poleg stripa in ilustracije ukvarja tudi z animacijo. Svoje stripe redno objavlja v različnih časopisih, za roman v stripu Fallteknikk pa je leta 2011 prejela literarno nagrado norveškega ministrstva za kulturo.

Martin Ernstsen (1982) je risar stripov in ilustrator, ki je pri založbi Jippi objavil že sedem stripovskih albumov. Trenutno živi in ustvarja v Berlinu ter končuje svojo prvo slikanico za otroke. 

Martin Ernstsen


SPREMLJEVALNI PROGRAM
sreda, 21. avgust 2013, od 19. ure dalje
 

Severni veter v stripu – pogovor s prisotnima avtorjema o norveškem stripu in trendih v sodobnem svetovnem stripu, vodi: Bojan Albahari, ob 19.00.

Stripovski jam session – rišite stripe skupaj z norveškimi gosti in domačimi avtorji, ob 20.00.

Razstava v Galeriji KUD France Prešeren bo na ogled do 31. avgusta 2013.KUD France Prešeren je odprt vsak dan od 11. do 24. ure.

16 August 2013

Stripburger na Striptembru v Amsterdamu


STRIPBURGER NA 
STRIPTEMBRU V AMSTERDAMU!

V ponedeljek, 19. avgusta 2013 se v Amsterdamu v Pakhuis de Zwijger odpira razstava tiskanih del iz produkcije Stripburgerja. Na ogled bodo naslovnice in plakati različnih avtorjev z mednarodnega področja, med njimi dela Marka Kocipra, Andreja Štularja, Jakoba Klemenčiča, Mateja Kocjana Koca

Razstava je napoved festivala Striptember, ki se bo pričel 1. septembra s Small Press Summitom v Buurtboerderij West-Ons Vermogen. Na Small Pressu bo tudi predstavitev revije Stripburger, potekala pa bo tudi projekcija animacij avtorjev, ki sodelujejo s Stripburgerjem. Na ogled bo animirani film Stripburger v gibanju Borisa Dolenca, ki je nastal po stripih objavljenih v Stripburgerju, in animirani filmi Mateja Lavrenčiča.

Animacije bodo na ogled tudi 3. septembra v Pakhuis de Zwijger, kjer bo potekal pogovor s Kajo Avberšek, stripovsko avtorico, in Tanjo Skale, izvršno urednico revije. Naslednji dan bo v okviru programa Evropske kulturne platforme Striptember Amsterdam v Italijanskem kulturnem inštitutu v Amsterdamu se ena predstavitev Stripburgerja in projekcija animacij.


12 August 2013

MATEJ KOCJAN KOCO: Skrivnostni svet elementov

MATEJ KOCJAN KOCO: 
Skrivnostni svet elementov, razstava

Odprtje: torek, 13. avgust 2013, ob 20.00,
Galerija KUD France Prešeren 


Matej Kocjan Koco je stripovski avtor in likovni pedagog, kar napeljuje na misel, da je njegova poklicna deformacija zaslužna za to, da se je odločil ustvariti poučno stripovsko branje. Njegov zadnji strip Skrivnostni svet elementov: Razvoj sodobne kemije v stripu namreč ni samo gola zabava ali likovno-literarni žanr, ampak je lahko tudi uporabno in koristno pedagoško orodje. Mnogi dobro poznamo stripe in ilustracije Boža Kosa iz prenekaterega slovenskega naravoslovnega učbenika. Ker se strip nahaja na stičišču risane podobe in pisane besede, je najučinkovitejši pripomoček za karseda plastično in nazorno prikazovanje česar koli že, tudi tistih reči, ki že skoraj po definiciji nočejo v mlade razgrete glave.


Zato je Kocov Skrivnostni svet elementov dobrodošla popestritev učnega in poučnega gradiva za osnovnošolce in srednješolce. Ni mišljena kot nadomestek za uradno delovno gradivo, je pa odlično bralno dopolnilo za vse, ki jih zanima še kaj več, kot piše v učbeniku. Prav tako bo branje Skrivnostnega sveta elementov pomagalo tudi tistim, ki jim je kemija bolj španska vas, da bi na morda drugačen način dojeli osnovne principe in zakonitosti kemije ter snovi, ki nas obdajajo.

Strip je zasnovan na knjigi Povesti o elementih avtorja I. Nečajeva (r. Jakob Salomonovič Pan, 1906–1941), ki je bila prvič objavljena v Rusiji leta 1940. Skrivnostni svet elementov ni zgolj povest o elementih, ampak predvsem o tem, kako in zakaj so jih odkrili. Je povest o razvoju sodobne kemije, hkrati pa o kemikih ter drugih znanstvenikih, s pomočjo katerih skušamo razumeti ta svet. Brez njihovih odkritij tudi naše sodobno življenje ne bi bilo takšno, kot je. Skrivnostni svet elementov lahko beremo kot zabavno pripoved, s katero lahko vsak učitelj naravoslovja približa kemijo svojim učencem, dijakom, študentom ... Obenem pa je tudi precej več: je hvalnica in spomenik človeškemu Razumu, ki se trudi spoznavati in dojeti svet okoli sebe. Doba razsvetljenstva torej še ni minila, zdi se, da je le obtičala v bonaci, Skrivnostni svet elementov pa je nov in svež veter v njena jadra.
  

Na razstavi bo avtor prikazal različne faze nastajanja tega stripa, ki je izšel maja pri Stripburgerju oz. Forumu Ljubljana in bo ob razstavi doživel tudi 1. ponatis. Ob odprtju razstave bo album na voljo po še posebej prijazni promocijski ceni (8 eur).


Razstava v Galeriji KUD France Prešeren bo na ogled do 19. avgusta 2013.