29 March 2013

Andrej Štular: Živa sem!




Andrej Štular: Živa sem!
 razstava stripov


Odprtje: petek, 5. 4. 2013, ob 18. uri
Krice krace, Tomšičeva ulica 14, Kranj
  
Živa Pesek je vesela, radovedna, hitra in junaška deklica. Živi blizu kraja Votlo. Navdušena je, kadar srečuje nove ljudi in komunicira z neznanimi bitji. Modro odgovarja na zapletena vprašanja. Rada ima živali, risanke, gledališče in ne more brez knjig. Njena največja nasprotnica  je Bajsa Hinavska. A Žive to nič ne skrbi, ker dobro ve, kako opraviti z lakomneži, pokvarjenci, lažnivci in drugimi barabami.

Na razstavi bodo na ogled originalna dela iz istoimenskega otroškega stripovskega albuma, ki je v zbirki Minimundus izšel pri založbi Forum Ljubljana.

Andrej Štular ustvarja na področju ilustracije, oblikovanja lutk in scenografije,  kiparstva, fotografije in filma. Je član kolektiva Strip Core in Lutkovnega gledališča Nebo. Objavlja v domačih in tujih stripovskih revijah. Izdal je tri samostojne stripovske albume: Lustri (2000), Kompost (2008) in Živa sem! (2011) ter sodeloval pri mnogih drugih projektih, kot so Honey Talks, Deveta soba, Greetings from Cartoonia, Stripble, Slovenski klasiki v stripu,  The Last Match in drugih. Svoja dela razstavlja doma in v tujini (Avstrija, Avstralija, Belgija, Češka, Danska, Finska, Francija, Grčija, Italija, Kazahstan, Koreja, Latvija, Makedonija, Poljska, Portugalska, Srbija, Švedska, Turčija …).

Razstava bo na ogled do 9. 5. 2013.

21 March 2013

Živel strip 13! - razstava udeležencev natečaja


Živel strip 13!
razstava del udeležencev natečaja, podelitev nagrad in projekcija animiranih filmov

Odprtje: Trubarjeva hiša literature, Ljubljana, petek, 29. marec ob 17.00
17.00 projekcija animiranih filmov
17.30 podelitev nagrad
18.00 odprtje razstave del udeležencev natečaja

Živel strip! je letni nagradni natečaj za strip in animacijo za učence in dijake iz Slovenije in Furlanije-Julijske krajine, ki ga organizirata italijansko združenje Viva Comix in uredništvo revije Stripburger, ki jo izdaja Forum Ljubljana. V natečaju vsako leto predstavimo enega slovenskega in enega italijanskega stripovskega avtorja tako, da njune like iz stripov ponudimo udeležencem v navdih. Letos v glavnih vlogah nastopata Radovan s planeta Beta, ki ga je ustvaril Matjaž Schmidt, in Mimmo Balocco italijanskega risarja Roberta La Forgie. Slednji je ta lik ustvaril posebej za ta natečaj. Zaključni del projekta je razstava del udeležencev in podelitev nagrad. Nagrade prispevajo revije Ciciban, Cicido, Pil, Stripburger, Društvo za oživljanje zgodbe 2 in Rog Lab.

Rog Lab bo sedmim udeležencem natečaja omogočil izdelavo lastne stripovske majice na brezplačni delavnici, ki bo potekala v soboto, 13. aprila 2013.

Na natečaju je 366 stripovskih del ustvarilo 380 učencev in dijakov iz Slovenije, sodelovalo pa je 36 šol. Na 9 šolah so ustvarjali animacije in rezultat je 23 kratkih animiranih filmov, ki jih je ustvarjalo preko 50 slovenskih učencev in dijakov.

Žirija, ki jo sestavljajo: Paola Bristot (profesorica in predsednica združenja Viva Comix), Igor Prassel (direktor festivala Animateka), Katerina Mirović (članica uredništva revije Stripburger) bo nagrajence izbrala 24. marca.

Na prireditvi v Trubarjevi hiši literature bomo predstavili tudi mini strip Izginiti, prvenec italijanskega študenta likovne umetnosti z umetniškim imenom Il Kittie.

Program bo zaokrožila projekcija otroškega in mladinskega programa animiranih filmov Slon 2012. Vzgojno izobraževalni program animiranega filma Slon in Mednarodni festival animiranega filma Animateka pripravlja Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta.
 
Razstava bo na ogled do 30. aprila. Trubarjeva hiša literature sprejema obiskovalce od torka do petka med 10. In 18. Uro ter ob večernih prireditvah. 

07 March 2013

Kaja Avberšek: ŽIVALSKA FARMA #33



Kaja Avberšek: ŽIVALSKA FARMA #33

 5. 3. 2013 - 3. 4. 2013,
Likovni kritiki izbirajo, Cankarjev dom.

Stenska poslikava z naslovom Živalska farma #33 je izpeljana iz stripovsko zasnovanih ilustracij, ki so pred kratkim izšle tudi v tiskani izdaji v mednarodni stripovski antologiji WORKBURGER (Stripburger/Forum Ljubljana, december 2012). Ilustracije so prirejene in prilagojene za predstavitev v preddverju Cankarjevega doma.

Več o razstavi si lahko preberete tukaj.

Razstavo pripravlja Slovensko društvo likovnih kritikov v sodelovanju s Cankarjevim domom.

David Krančan: RAZ DVA STRIP

foto: Polona Eržen, Kino Šiška
"Če sem se kje uštel, me, prosim, popravite." 

DAVID KRANČAN, razstava stripov.
 
4. marec - 19. marec 2013, 
Center urbane kulture Kino Šiška, Ljubljana


Prva samostojna razstava avtorja po desetih letih! Razstavljeni stripi na zanimiv, lahko bi rekli celo zabaven, način obravnavajo resno, vendar prožno stripovsko formo. Avtor nevsiljivo razgalja strukture pripovedi v slikah, gramatiko stripovskega jezika in součinkovanje prostora ter časa v stripu.

Javno vodstvo po razstavi: 
nedelja, 17. marec 2013, ob 17:00.
 
Organizacija: Kino Šiška in Forum Ljubljana

Matjaž Schmidt in Roberto La Forgia: Na obisku



Matjaž Schmidt in

Roberto La Forgia: Na obisku


Galerija Šivčeva hiša, Radovljica, 8. marec 2013 ob 18. uri.

Razstava bo na ogled vsak dan, razen ob ponedeljkih,
od 10. do 12. ure in od 16. do 18. ure do 7. aprila 2013.

 
V okviru letnega projekta Živel strip!, ki ga prirejata združenje Vivacomix in revija Stripburger, vsako leto predstavimo tudi dva avtorja, katerih dela oz. stripovski liki so v navdih udeležencem natečaja. Letos imata glavni vlogi Radovan s planeta Beta slovenskega stripovskega avtorja in ilustratorja MATJAŽA SCHMIDTA ter Mimmo Balocco italijanskega ustvarjalca ROBERTA LA FORGIE. Razstava njunih del je bila februarja na ogled v kulturnem centru Visionario v Vidmu, v razširjeni obliki pa prihaja na obisk v Galerijo Šivčeva hiša v Radovljici. Iz obsežnega opusa Matjaža Schmidta bosta razstavljena stripa, ki sta bila lansko leto objavljena v knjigi Obisk s planeta Beta. Glavna nastopajoča sta Radovan in Erlšpik, prikupna vesoljca s planeta Beta. Poleg tega bodo na ogled tudi stripi o živalih, ki jih je avtor objavljal v reviji Cicido, in skice didaktičnih stripov, ki jih je ustvaril za razstavo v Narodni galeriji. Roberto La Forgia bo na ogled postavil risbe lika Mimma Balocca ter stripe in ilustracije, ki jih je objavil v različnih samostojnih publikacijah ali revijah.
Erlšpika in Mimma Balocca je v tri dimenzije izoblikoval Andrej Štular.