06 September 2012

Spoznajmo strip - razstave, delavnice, predavanja, izdaje, sejem, natečaj


Spoznajmo strip

razstave, delavnice, predavanja, izdaje, sejem, natečaj

13. 9. 2012 – 28. 2. 2013

Tolminski muzej, Knjižnica Cirila Kosmača, Tolmin


Revija Stripburger že od 1992. leta z izdajo revije, stripovskih albumov domačih in tujih avtorjev, tematskih mednarodnih antologij, organizacijo in izvedbo razstav, delavnic, natečajev in drugih dogodkov povezanih s stripom spodbuja razvoj stripovske kulture in ustvarjanja. Pri projektu Spoznajmo strip Stripburger sodeluje z razstavo Slovenski klasiki v stripu, delavnicami in predavanjem.


SLOVENSKI KLASIKI V STRIPU

Tolminski muzej, odprtje: 13. sept. 2012 ob 19. uri
Razstava bo na ogled do 30. okt. 2012


V sodelovanju z revijo Mladina je leta 2009 izdal zbirko enostranskih satiričnih stripov Slovenski klasiki v stripu (192 str., trda vezava, barvna naslovnica, čb notranjost, 17 eur).

Projekt Slovenski klasiki v stripu je v več ustvarjalnih sunkih potekal vse od leta 1992, ko sta Tomaž Lavrič in Ivo Štandeker (1961-1992) prišla na idejo, da bi dela slovenske klasične literature in druge teme iz slovenske popkulturne in politične scene na novo interpretirala v kratkih, enostranskih stripovskih priredbah. Rezultat je zbirka skorajda dvestotih stripov 66 slovenskih avtorjev, ki se večinoma v satiričnem duhu lotijo kanonizirane Cankarjeve Skodelice kave, Prešernove Zdravljice, pesmi Otona Župančiča, Dogodka v mestu Gogi, Butalcev, popevke, kot je Zemlja pleše, neprezrte pa niso niti slovenske filmske uspešnice kot na primer Sreča na vrvici in Babica gre na jug. Stripe lahko beremo tudi kot udarne, instant obnove slovenski literarnih del, ki znajo marsikateremu mlademu bralcu v 21. stoletju na inovativen način približati slovensko klasično literaturo in občo kulturo.

Kot pravi Lavrič: “Poštenemu človeku se niti okreniti ni moč, ne da bi ničhudegasluteč kakšnega klasika pogazil. Saj že vsak Slovenec stihe kleplje, če že v zboru ne prepeva ali mehu ne razteguje. Iz tako plodovite, dobro nagnojene prsti narodove pa že mora vzrasti med bohotnim plevljem tudi prenekateri žlahtno dehteč cvet”. Stripi, zbrani v zborniku bodo zabavali narod, zlasti mladež, hkrati pa jih bodo skozi smeh osvetljevali in poučevali o žlahtnih stvaritvah tako naših starih kot tudi sodobnikov ter jih morebiti spodbodli tudi k poznejšemu samostalnemu prebiranju in proučevanju le-teh.

»Monumentalen, pretežno duhovit in mestoma pohujšljiv globinski prerez temeljnih del in občih mest slovenske kulture, od najvzvišenejših višav visoke umetnosti do najponižnejših nižav množične zabave, od halštatske dobe do postmodernizma, skozi pikro oko najbolj zavržene med vsemi umetnostnimi zvrstmi, stripa.
Klasiki, ki bodo brani, pomnjeni in citirani brez prisile.«
Lovro Matič, Mladina

Na razstavi bo predstavljen izbor del iz zbirke avtorjev mdr. Tomaž Lavrič, Zoran Smiljanić, Iztok Sitar, Dušan Kastelic, Jakob Klemenčič, Marko Kociper, Matej Kocjan Koco, Gašper Rus, Andrej Štular, Izar Lunaček, Matej de Cecco & Boštjan Gorenc Pižama, David Krančan, Kaja Avberšek, Tanja Komadina, Domen Finžgar …

-------- Vizualni material za novinarje na www.ljudmila.org/stripcore/press/klasiki