23 May 2011

STRIPBURGER V HRASTNIKU

Postaja Strip - Razstava in delavnica // Festival Rdeči revirji

Čet., 26. maj ob 19.00, Delavski dom Hrastnik, Festival Rdeči revirji, Hrastnik

Razstava je na ogled vsak dan med 10.00-20.00, do ned., 29. maj 2011.

Deveti mednarodni festival scenskih umetnosti Rdeči revirji!, ki ga organizira zavod Vitkar, umetniško pa vodi Branko Potočan, ponovno vabi v svoj revir!

Programska izhodišča festivala so spajanje tradicionalnih vrednot in sodobnih vsebin, predstavljanje različnih žanrov in oblik kulturne produkcije, umetniška pestrost in uprizoritvena neposrednost, ki prinaša oživitev dogajanja na ulici ter skrbi za približanje umetniških vsebin najširšemu krogu ljudi – zunaj Ljubljane. Ulično in lutkovno gledališče, sodobni cirkus, razstave, instalacije, koncerti, literarna branja in različne praktične delavnice. Ulice se v času festivala spremenijo v odrsko dogajanje, razporejeno čez cel »festivalski dan,« ki prinaša različne kulturne vidike in umetniške stike. Dogajanje vsak večer popestri izbran koncertni program, ki se mu pridružuje tudi filmski (letni kino). Pester festivalski program je namenjen različnim ciljnim skupinam, tako po starosti kot po okusih. Vse prireditve in dogodki so brezplačni!

Postaja Strip bo v galeriji Delavskega doma Hrastnik ponudila možnost javnega razkritja tamkajšnjim stripoljubcem. V javnosti bomo končno lahko gledali originalne strani slovenskih strip avtorjev, svoje otroke pa odvrgli v stripovskem kotičku namenjenem predvsem njim.

Iz originalnih strani stripov boste obiskovalci lahko razbrali načine ustvarjanja stripov, korekturna sredstva in razliko med originalom in reprodukcijo. V razstavljenih stripih boste lahko razbrali tudi povezavo med stripom in prozo ter poezijo.

S Fimipidipijem Saše Kerkoš otroke vabimo k sproščenemu ustvarjanju: sestavljanju poz glavnega lika in kadrov iz tega stripa, barvanjem in risanjem.

Del prostora bomo preobrazili v priročno stripovsko čitalnico, v kateri bodo na voljo bodo stripovske izdaje iz Stripburgerjeve kuhinje.


Sodelujoči avtorji: Kaja Avberšek, Domen Finžgar, Andreja Kocjan, Jakob Klemenčič, Marko Kociper, Matej Kocjan Koco, David Krančan, Matej Lavrenčič, Izar Lunaček, Gašper Rus, Matej Stupica, Andrej Štular, Tomaž Lavrič, Iztok Sitar

STRIPBURGERJEVA STRIPDELAVNICA

OŠ heroja Rajka Hrastnik, Hrastnik, petek, 27. maja, od 15. do 19. ure in sobota, 28. maja, od 10. do 14. in 15. do 19. ure. Delavnico vodita: Andrej Štular in David Krančan

Od zgodovine stripa, jam sessiona do lastnega stripa v dveh dneh: Delavnica obsega kratko predavanje o stripu, predstavitev delovnega procesa in možnosti uporabe sodobnih grafičnih medijev, izvedbo jam sessiona ter izdelavo mini albumov, ki jih udeleženci odnesejo s seboj.

Delavnica je brezplačna. Omejeno število udeležencev. Obvezne prijave!

Informacije in prijave:

Mojca Ulaga / t. 041 380 594 / e. branko.potocan@guest.arnes.si

ANIMIRANI FILMI

Pet., 27. maj 0b 22.00, ploščad pred Delavskim domom Hrastnik

Program animiranih filmov, vezanih na strip oz. izpod rok stripovskih avtorjev, obsega: kratki animirani film Stripburger v gibanju Borisa Dolenca, ki je zasnovan na stripih objavljenih v reviji Stripburger, animacije Mateja Lavrenčiča in dva eksperimentalna filma Andreja Štularja.

Stripburger v Londonu: International Alternative Press Festival 2011 (27. maj do 13. junij)


International Alternative Press Festival je svež, neodvisen londonski festival, namenjen stripu, fanzinom, grafiki, knjigam umetnikov, pogovorom, delavnicam, razstavam in raznovrstnim predstavam. Festival bo potekal na različnih prizoriščih v Londonu, na njem pa se bo predstavilo več umetnikov in umetniških kolektivov, tako britanskih kot iz drugih delov Evrope, med njimi tudi Stripburger. Slednjega bo zastopal njegov dolgoletni sodelavec in risar stripov Gašper Rus. Če se boste v času festivala mudili v Londonu, ste vabljeni, da se nam pridružite! Stripburger bo sodeloval pri sledečih dogodkih:

28. do 29. maj: Alternative Press Fair

Razstavni in prodajni sejem za stripe, fanzine, knjige umetnikov, grafike, radikalno literaturo in poezijo. Vključuje tudi delavnice in pogovore.

Conway Hall, 25 Red Lion Square, London, WC1R 4RL

28. maj do 13. junij: Stripburger: A Taste of the Premier Slovene Comics Zine (razstava)

Razstava vključuje originale stripov in plakate iz projekta Pozdravi iz Striponije, Stripburgerjeve naslovnice in plakate naših preteklih razstav in umetniških dogodkov.

Orbital Comics, 8 Great Newport Street, London, WC2H 7JA

31. maj

Filmski večer v galeriji New Gallery London. Program vključuje Stripburger v gibanju Borisa Dolenca, animacije Mateja Lavrenčiča in dva eksperimentalna filma Andreja Štularja.

New Gallery London

94-96 Peckham Rd

Camberwell, Greater London SE15 5

6. junij: The Slovene Scene: Stripburger in Context (pogovor)

Gašper Rus bo predstavil fenomen Stripburgerja v kontekstu slovenske stripovske scene. V diskusiji bodo sodelovali tudi britanski striparji, ki so doslej objavljali v Stripburgerju, vodil pa jo bo priznani stripovski teoretik in kurator Paul Gravett.

7-9 PM

Orbital Comics, 8 Great Newport Street, London, WC2H 7JA

O organizatorjih festivala:

Alternative Press je skupina londonskih umetnikov, ki spodbujajo svobodno izražanje skozi samozaložništvo v njegovih najrazličnejših pojavnih oblikah. Od svoje ustanovitve leta 2009 so

priredili že večje število dogodkov, kot so samozaložbeni sejmi, odprti mikrofoni, pesniški večeri,

javne likovno-glasbeno-igralske improvizacije, raznovrstne delavnice in podobno. Doslej so izdali tudi štiri knjige, lansirali svojo radijsko oddajo, vse to brez vsakršnih umetniških subvencij (!). Radi tudi pomagajo drugim pri zagonu raznih projektov in promovirajo delo umetnikov, ki sodelujejo z njimi. Območje delovanja širijo tudi izven Velike Britanije, doslej so se predstavili v Franciji in na Švedskem. Burgerjevci smo se z njimi seznanili na stripovskem festivalu v Angoulemu minulo leto.

International Alternative Press Festival je njihov naslednji projekt.

11 May 2011

SVETLOBNA GVERILA: ZVOK


Ljubljana - različne lokacije, Novo mesto - LokalPatriot
27. maj - 18. junij 2011
Svetlobna gverila: zvok
objekti, (interaktivne) instalacije in projekcije, performance-i, predstavitve, delavnica

Svetlobna gverila letos podčrtana z zvokom vas vabi, da razkrivate načine sobivanja svetlobe in zvoka, z dotikom in glasom soustvarjate svetlobne in zvočne podobe. Z začasnimi novimi dimenzijami javnega prostora pa vas želimo napeljati k ustvarjalnemu in kritičnemu odnosu do skupnega javnega prostora ter elementov, ki ga določajo, kot so svetloba, zvok, umetnost ...

Ponosno oznanjamo, da so se Svetlobni gverili letos poleg Fakultete za arhitekturo, ki je naš vsakoletni partner, pridružile še nekatere izobraževalne ustanove in kulturne organizacije, da vas lahko povabimo na nove lokacije in da je program letos še obsežnejsi kot v prejšnjih edicijah.

06 May 2011

Delavnica Svetlobne cvetlice


Pet., 27. (16.00-20.00)
in
sob., 28. maj 2010 (11.-20.00),
Otvoritveni performans: sob., 28. maj ob 21.30 Slovenski etnografski muzej, Ljubljana

V okviru programa festivala Svetlobna gverila vsako leto organiziramo tudi delavnice.

Na delavnici Svetlobne cvetlice bo Sophie Guyot, umetnica iz Švice, prikazala, da je iz pretežno recikliranih materialov možno izdelati zanimive, estetske svetlobne objekte, ki lahko v večjem številu bistveno preobrazijo javni prostor.
Na dvodnevni delavnici bodo udeleženci ustvarili svetlobne cvetlice, ki jih bodo za en večer v obliki performansa 'posadili na travnatih površinah' okoli muzeja. Delavnica je namenjena starejšim od 12 let, mladostnikom in odraslim.

Brezplačno. Število udeležencev je omejeno. Obvezne prijave do 20. maja 2011.

Prijave sprejemamo na: Slovenski etnografski muzej.
Sonja Kogej Rus
T. 031 728 955; O1 3008 750
E. sonja.kogej-rus@etno-muzej.si

03 May 2011

POZDRAVI IZ STRIPONIJE V BELGIJI

Stripburger bo od 2. do 8. maja z razstavo Pozdravi iz Striponije/Greetings from Cartoonia! gostoval v neodvisnem kulturnem centru La Zone v belgijskem mestu Liege. Gosta tega očarljivega mesta bosta urednika David Krančan in Domen Finžgar ter avtor enega izmed stripov Mateusz Skutnik (PL). Tokrat bo obisk še pestrejši kot ponavadi, saj se obeta tudi bogat spremljevalni program.

Otvoritvi razstave, ki bo 5. maja v galeriji La Zone ob 19.00, bo 7. maja sledila še spremljevalna prireditev. Na njej bo v popoldanskem času potekala izdelava fanzina z naslovom Collectif, sledila bo projekcija slovenskega animiranega filma Stripburger v gibanju v režiji Borisa Dolenca ter serija kratkih animirnaih filmov Mateja Lavrenčiča in Andreja Štularja. Za zaključek večera bosta poskrbela Domen Finžgar in Liquidation band, prvi bo zabaval obiskovalce s solo izvedbo Salonskih pesmi in harmonikaško melanholičnim Doo wop-om, Liquidation band pa bo že razgreto množico popeljal v svet klezmer in balkan glasbe. Za žur do poznih ur bo plate vrtel DJ Naklab Egeil Kruh, dogodek pa bo prenašal lokalni radio 48FM.

V vmesnem času se bodo gostujoči in domači stripovski avtorji zamudili z risanjem stripa, ki bo objavljen v anotlogiji Kult n°4.

Pozdravi iz Striponije, projekt pri katerem sodeluje 6 tujih avtorjev in več kot toliko slovenskih, so do sedaj pozdravljali iz Ljubljana, Bologne, Helsinkov, Sardinije, Londona, Prage in Linza. Letos potujejo se v Bukarešto, kjer bo razstava del programa mednarodnega festivala animiranega filma.

Razstava v La Zone bo na ogled do 31. maja.