30 November 2010

Ž I V E L S T R I P 2011








MLADINSKI natečaj za strip in animacijo

Združenje Vivacomix in Stripburger iz Ljubljane razpisujeta v okviru projekta VIVA I FUMETTI - ŽIVEL STRIP nagradni tekmovalni natečaj za strip in animacijo. Na natečaj se lahko prijavijo šolarji in dijaki iz dežele Furlanije-Julijske krajine in iz Slovenije.

Natečaj je razdeljen v dve kategoriji:
a) strip
b) animacija.

1) Tema razpisa:
a - Omara
b - Živa Pesek
Glavna junaka zgodb naj bosta Omara avtorice Fulvie Spizzo in/ali Živa Pesek avtorja Andreja Štularja.
c - prosta tema

2) Prijavljena dela so lahko
a - stripovske zgodbe, narisane v poljubni tehniki (vključno z računalnikom), formata A3, poljubnega števila strani.
b - animacije, izvedene v klasični ali računalniski tehniki.

17 November 2010

ENODNEVNA STRIPBURGERJEVA STRIPDELAVNICA

Od zgodovine stripa, jam sessiona do lastnega stripa v enem dnevu

KDAJ :::
sobota, 27. november 2010, 10.00-18.00
(vmes pavza za kosilo)

KJE ::: Kulturni center Krice Krace, Kranj
Vstopnina: brezplačno

PRIJAVE SPREJEMAMO NA:
Andrej Štular, 031 599921, core@mail.ljudmila.org
Število udeležencev delavnice je omejeno.

Uredništvo revije Stripburger z namenom spodbujanja razvoja stripovske ustvarjalnosti in kulture organizira tudi brezplačne stripdelavnice. Delavnice vodijo stripovski avtorji: Andrej Štular, David Krančan, Matej Kocjan. Enodnevna Stripburgerjeva delavnica je namenjena mlajšim začetnikom (od 9. leta dalje) in nudi osnovni vpogled v stripovsko ustvarjalnost.

DK: 40'' - portreti glasbenikov - projekcija

















KDAJ ::: pon., 22. nov. 2010, ob 21.00
KJE ::: Kino Šiška, Kamera
Vstop prost
Projekcija bo na ogled od 17. do 24. ure do 7. dec. 2010

Ljubljano zaznamuje izrazito urbana kultura. Promotorji koncertov prispevajo k njenemu pridihu metropolitanskega. Specifika je v iskanju novega, vzpenjajočega se. Konstanten pretok. Malo časa. Hitra srecanja. 40 sekund za portret. DK kljub temu zadrži prepoznavni medijski prepis. Njegovi portreti nihajo med dokumentom in monumentom.

11 November 2010

Tomaz Lavrič TBC: Rdeči alarm

NOVO!
druga, dopolnjena izdaja (prvi album + strip iz Mladine + dodatki)
obseg: 96 str., broširano: 12 eur, trda vezava: 18 eur
Stripburger / Forum Ljubljana, zbirka Republika Strip

PRVA PREDSTAVITEV:
KDAJ ::: čet., 18. nov. ob 19. uri
KJE ::: Strip.Art.Nica Buch, Ljubljana











Jure alias Krt, nekdanji bobnar benda Rdeči alarm, zdaj pa že dolgo vzoren državljan, mož in oče, se z nostalgijo spominja zlatih časov ljubljanske scene z začetka osemdesetih let, ko je uporna generacija >>otrok socializma<< style="font-style: italic;">

Rdeči alarm ima neverjetno moč preživetega ... Vsrka me vase, me ne izpusti in na koncu me gane. Malo remek delo, ni kaj, preteklost, izoblikovana, da traja.
Darko Macan, Q

Za podpisano izdajo se boste morali napotiti v Strip.Art.Nico Buch, kjer bo avtor skupaj s se enim strip avtorjem in glasbenikom, Juretom Englesom, ter nepogrešljivim Sandijem Buhom razglabljal o stripu, punku, preteklosti in prihodnosti. Engelsa, se pomnite tovariši, iz benda Racija, ki je uglasbil komad Rdeči alarm iz istoimenskega stripovskega albuma. Še več umazanih detajlov pa v živo v Strip.Art.Nici!

01 November 2010

Stripburger na Komiksfestu! v Pragi

KOMIKSFEST!

Stripburger z razstavo Greeting from Cartoonia (Pozdravi iz Striponije) sodeluje na 5. mednarodnem festivalu stripa Komiksfest! v Pragi. Člani uredništva in eden od avtorjev, Matej Stupica, bodo v času festivala z vodstvom po razstavi seznanjali obiskovalcev tudi o drugih dejavnostih revije Stripburger.

Festival se je odprl 30. okt. in njegov glavni program bo potekal do 6. novembra, odprtje Greetings from Cartoonia pa bo 2. nov. 2010. V času festivala bodo na ogled razstave domačih in tujih ustvarjalcev, predstave in filmi, ki bazirajo na stripu. V Komiskfestovi soboti bodo potekali pogovori, predavanja, predstavitve, podpisovanja .

Poleg številnih českih stripovskih ustvarjalcev (dela nekaterih od njih ste si lahko prebrali v lanskoletni 52. številki Stripburgerja), bo predstavitev nove nemške stripovske produkcije (Anke Feuchtenberger, Henning Wagenbreth, Isabel Kreitz, Jens Harder, Line Hoven, Mawil, Reinhard Kleist, Sascha Hommer, Ulf K), razstavljal bo se Ukrajinec Igor Braranko, Francoske barve bo zastopal Emmanuel Guibert, Špance pa Miguel Gallardo.

Med posebnosti festivala sodi premiera predstave Pixy, ki je nastala po istoimenskem stripu Maxa Anderssona, ki je preveden tudi v slovenščino. Predstavo je režiral Frantisek Skaly. Omenimo naj še predavanje Jose Alaniza o hendikepu v ameriškem superherojskem stripu, pogovor z Lucie Lomovo o stripovskem scenariju in projekcijo filma Oktobriana, Leninovaa dcera, v režiji Jana Lepsika. Glavni lik, junakinjo Oktobriano, in zgodbe je zasnoval česki scenarist Petr Sadecky.