27 November 2009

Predstavitev internetnega projekta Založeni raj

,
Četrtek, 3. decembra 2009, ob 11. uri, Striponija, Slovenski entografski muzej, Ljubljana

Vabimo vas v nederje Striponije na predstavitev tedenskega
spletnega stripa Založeni raj, o katerem smo vas že obveščali.
Projekt bo predstavil njegov producent, Izar Lunaček.

Od 24. 10. 2009 na svetovnem spletu www.paradisemisplaced.si
vsako nedeljo izide nova epizoda spletnega stripa Založeni raj/Paradise Misplaced znanega slovenskega striparja Izarja
Lunačka, z Bogom, Adamom in Evo ter drugimi rajskimi bitji v
glavnih vlogah.

Novinarji, prosimo, da tole vabilo smatrate za vabilo na press
konferenco, ostali pa kot povabilo na prijeten klepet z avtorjem.

Razstava Pozdravi iz Striponije je podaljšana in bo v Slovenskem
etnografskem muzeju na ogled vse do 20. decembra 2009

24 November 2009

Sprehod po Striponiji in predstavitev Gemme Bovery

Vabljeni na organiziran sprehod po deželi Striponiji in predstavitev Gemme Bovery, romana v stripu angleške ilustratorke in striparke Posy Simmonds. Gre za novo Stripburgerjevo izdajo iz zbirke Ambasada strip.
Več o Gemmi najdete TUKAJ.

KDAJ: sreda, 25. 11. 2009, ob 17h
KJE: Slovenski Etnografski Muzej, Ljubljana





Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije.

Vsebina publikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

‘This project has been funded with support from the European Commission.
This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.’

06 November 2009

Paradise Misplaced




www.paradisemisplaced.si

Od 24.10. 2009 na svetovnem spletu vsako nedeljo izhaja nova epizoda spletnega stripa Založeni raj / Paradise Misplaced znanega slovenskega striparja Izarja Lunačka, z Bogom, Adamom in Evo ter drugimi rajskimi bitji v glavnih vlogah.
Priljubljeni biblični junaki se bodo vsak teden soočali z novo skušnjavo. Pod budnim očesom avtorjeve domišljije jim ne bo nevarna le vsem znana kača in njeno jabolko, pač pa tudi želva z udobno hiško, lenivec z mehko posteljo ter kamela, ki prvima človekoma ponuja zavojček dišečih cigaret. Strip bo občasno poročal tudi o dogodivščinah drugih svetopisemskih likov, mestoma pa bo jadral tudi po morjih čiste in neokrnjene fantazije.
Lunaček se je zaradi drugih obveznosti pri tokratnem projektu umaknil v ozadje ter prevzel zgolj producentsko vlogo, strip pa uradno riše in piše Anonymus Gosh, pri nas znan tudi kot Bogo Brezimni, majhen srednjeveški svetnik in stripofil, ki naj bi v zgodnjih osemdesetih s svojo vesoljsko ladjo po nesreči pristal na strehi Lunačkove družine ter od takrat živi v njegovem predalu, sicer pa v svoji biografiji navaja tudi pivska prijateljevanja z božanstvi dvomljivega slovesa.
Strip lahko prebirate na spletnem naslovu www.paradisemisplaced.si, kjer najdete tudi dodatne informacije o njegovih junakih in avtorju.
Publikacija izhaja pod okriljem revije Stripburger, finančno pa jo je podprlo Ministrstvo za kulturo RS. Vsebina strani je dostopna v slovenski in angleški verziji.
Vizualno gradivo za tiskane medije:
www.ljudmila.org/stripcore/ zalozeniraj

Lep pozdrav
Urednistvo PM

02 November 2009

GREETINGS FROM CARTOONIA




Pozdravi iz Striponije oz. Greetings from Cartoonia je mednarodni stripovski projekt pod vodstvom stripovske revije Stripburger pri Forumu Ljubljana. Projektu se je pridružilo 6 evropskih stripovskih združenj: Dongery (Oslo, Norveška), Chili Com Carne (Lizbona, Portugalska), Fundacja Transmisja (Poznan, Poljska), The Finnish Comics Society (Helsinki, Finska), Hardcomics (Bukarešta, Romunija) in Vivacomix (Pordenone, Italija) ter 4 slovenske kulturne institucije (MGLC, Slovenski etnografski muzej, Kinodvor, Animateka).


Ker je strip že od nekdaj marginaliziran, v določenih obodobjih in družbenih ustrojih je bil celo prepovedan, smo skupaj ustvarili Striponijo, domovino vseh striparjev tega sveta in stripa sploh.


Da bi postala država čimprej prepoznavna, smo izdali zbornik, pravzaprav stripovski vodnik po Cartooniji oz. Striponiji, ki predstavlja pokrajine nove države pred njeno združitvijo in tudi po njej, ter njen aktualni zemljevid. Priznani državljani pripovedujejo zgodbe o domovinah drugih prebivalcev te enotne države Striponije.


Zgodbe so navdihnili predmeti in druge posebnosti obravnavanih držav: arhitekturni tipi, izdelki ljudske obrti, arheološke najdbe, kulinarične specialitete, modeli avtomobilov, endemične živalske vrste in lastne izkušnje. Zgodbe so avtorji mestoma začinili s humorjem, fantazijskimi interpretacijami in s tem presegli nacionalne stereotipe in kulturne razlike. V živahnem medkulturnem dialogu sodeluje 6 slovenskih avtorjev in enako število tujih. Slovenijo zastopajo Kaja Avberšek, Jakob Klemenčič, Marko Kociper, Matej Lavrenčič, Gašper Rus in Matej Stupica. Avtorji iz tujine pa so Bendik Kaltenborn (Norveška), Mateusz Skutnik (Poljska), Matei Branea (Romunija), Andrea Bruno (Italija), Jyrki Heikkinen (Finska) in Filipe Abranches (Portugalska).