02 March 2009

Andrej Štular: Tretji tretji

likovna razstava
www.ljudmila.org/stripcore/andrej

galerija KUDa France Prešeren, Ljubljana
odprtje: 3. 3. 2009 ob 21. uri


Andrej Štular je večmedijski likovni umetnik. Ustvarja na področju ilustracije, slikarstva, kiparstva, stripa, fotografije in filma ter oblikovanja lutk. Likovno področje obravnava kot kompleks, v katerem se srečujejo različne discipline. V Štularjevem univerzumu se te ne izključujejo, ampak jih avtor medsebojno povezuje in vzpostavlja novo kakovost.

Pregled njegove ustvarjalnosti je zbran v katalogu Smeti: izbor, ki je izšel l. 2004 ob njegovi razstavi v Bežigrajski galeriji 1 (Mestna galerija Ljubljana). Na 27. grafičnem bienalu je Štular sodeloval s stripom objavljenim v katalogu bienala (glej levo), njegove mini skulpture, ki so del razstave Honey Talks, pa so v zadnjih dveh letih gostovale na več kot 10 stripovskih festivalih in drugih kulturnih prizoriščih po Evropi. Za svoje delo je lansko leto, poleg drugih nagrad, na 4. bienalu Ustanove lutkovnih ustvarjalcev (Koper, 2007) skupaj z Mojco Osojnik prejel nagrado za likovno zasnovo lutk v predstavi To je Ernest.

V zadnjih letih se še intenzivneje posveča spajanju različnih likovnih medijev, premeščanju pomenov in s tem vzpostavljanju novih vsebin. S tem njegova dela postanejo inovativna in provokativna, včasih tudi zabavna.

Na razstavi v KUD France Prešeren bodo na ogled dela, ki so nekje med skulpturami in slikami ter fotografijami in risbo, in v katere avtor vnaša besedila ter elemente stripa. Večina del je narejena v klasičnih likovnih tehnikah, nekatera pa so tudi računalniško obdelana.

Klasična znanja in veščine avtor združuje s svežim pristopom in tako ustvarja nove tematske in emocionalne vsebine.


Razstava bo na ogled do 24.3.2009.
Galerija je odprta vsak dan med 11. in 24. uro ter v nedeljo med 15. in 24. uro.