22 February 2009

Novosti na Stripburgerju




Na Stripburgerjevi strani si lahko od danes naprej, pod
INTERVIEWS/REVIEWS, preberete nekaj novih člankov, recenzij in tekstov iz starih številk. V slovenskem in ponekod tudi v angleškem jeziku, lahko uživate v spominih na Angouleme, si preberete nevihtno štorijo Teje Hvala, odkrijete Coronski dragulj, ali pa eno izmed mnogih recenzij. Vse v novi, uporabniku prijaznejši flash verziji. Z uredniki obljubljamo, da bodo posodobitve od sedaj bolj pogoste.

Pozdrav,
Stripburger

12 February 2009

Maček Omar v Vidmu


ŽIVEL STRIP! 09, 1. DEL

V četrtek, 12. februarja ob 18.30 bo v kulturnem centru Visionario v Vidmu v Italiji v okviru projekta Viva Comix/Živel strip! otvoritev razstave dela slovenskega avtorja Mateja Kocjana – Koca in italijanskega ustvarjalca Massimiliana Gosparinija – Mudkona. Razstava bo na ogled do 27. februarja 2009.

Ob otvorivi bo tudi premierna predstavitev stripovske slikanice Maček Omar Mateja Kocjana – Koca. Mačka Omarja je v zbirki Minimundus izdala revija Stripburger.

Živel strip! je projekt, ki ga italijansko združenje Vivacomix in slovenska revija Stripburger izvajata na letni ravni. Projekt združuje vsakoletno predstavitev enega slovenskega in enega italijanskega ustvarjalca v Ljubljani in Italiji, nagradni mladinski stripovski natečaj, ki bazira na likih predstavljenih avtorjev, razstava del prispelih na natečaj. V zadnjih letih lahko mladi ustvarjalci na natečaj pošljejo tudi animirane filme.

Natečaj je za slovenske osnovnošolce in srednješolce odprt do 1. aprila 2009. Več na http://www.ljudmila.org/stripcore/zivel_strip/.

V Mačku Omarju je prekaljeni stripar Matej Kocjan - Koco zamenjal pero in tuš za računalniško miško: rezultat tega eksperimenta je 96. stranska slikanica za otroke o pripetljajih navihanega mačka. Poleg krotenja vektorskih krivulj se Koco v njej predstavlja v še eni veščini, v kateri ga doslej nismo poznali: poeziji namreč, ki jo je soustvaril s Špelo Oberstar.

Stripovska slikanica Maček Omar odpira založniško sezono Stripburgerja, ki bo tudi letos obsegala 10 naslovov.

Maček Omar, s katerim se bo Matej Kocjan – Koco predstavil v okviru projekta Živel strip!, je radoživ maček, ki iz igrive radovednosti povzroča škodo in se obenem neodgovorno izogiba posledicam svojih dejanj. Zato ga na koncu vsake dogodivščine čaka pravična kazen. Kot ljudje se tudi Omar naveže na različne predmete v svojem domu. Rdeči kavč je njegov najbolj priljubljen prostor počitka, brušenja kremljev, telovadbe, raziskovanja aerodinamike in še česa. V svojem raziskovanju, odkrije tudi neznan, neskončnen in nepredvidljiv svet, ki se začne pred vrati stanovanja, v katerem domuje. Čeprav je spoznavanje novosti mikavno in navdušujoče, novi svet in svoboda vzbujata strah pred neznanim in lastno ranljivostjo.

Matej Kocjan – Koco (1978, Koper) je diplomiral na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, smer likovna pedagogika. V obdobju od leta 1998 do 2003 je kot član uredništva revije Stripburger aktivno sodeloval pri ustvarjanju revije in drugih dejavnosti uredništva. Od leta 2004 združuje poklic učitelja strokovnih predmetov na oddelku umetniške gimnazije na Gimnaziji Koper in samostojnega ustavrjalca, risarja stripov in ilustratorja. Kot strip avtor sodeluje pri številnih projektih revije Stripburger, nazadnje v zelo uspešnem projektu Honey Talks – comics inspired by painted beehive panels. Leta 2005 je pri Forum Ljubljana, v zbirki Republika Strip, izšel njegov prvi samostojni stripalbum Pagatova izpoved. Koco je samostojno razstavljal predvsem v Sloveniji, v tujini pa predvsem na skupinskih razstavah.

MASSIMILIANO GOSPARINI – MUDOKON je diplomiral na Instituto d'Arte v Trbižu in obiskoval oddelek za Slikarstvo na l'Accademia di Belle Arti di Venezia v Benetkah. Je grafik, ilustrator in eden od ustanoviteljev humoristične revije Auagnamagnagna. Leta 2005 je izšel njegov stripovski album L'osteria degli ultimi. Trenutno končuje stripovski roman po scenariju Fabia Varnerina La Ghiacciaia. Pri ustvarjanju posveča veliko pozornosti posameznemu kadru, sličici. V zadnjem obdobju se navdušuje nad posebno slikarsko tehniko, mešanjem olja in akrila. Tudi Ferrage je naslikan v tej tehniki.

Pri projektu Živel strip! bo Mudokon sodeloval z železnim robotom Ferrage. Ta se rodi pri nesreči ob delu, ko delavec pri ulivanju železa pade v posodo s taljenim železom. Delavec ne umre, ampak se z galvanskim postopkom preobrazi v robota; uide iz tovarne in tava po bližnjem industrijskem predelu. Poskuša razumeti, v kaj se je spremenilo njegovo telo, ki pa zaradi oksidacije začne rjaveti ...


-------------------------------------------------------------------------------------------------------
ŽIVEL STRIP! 09
http://www.ljudmila.org/stripcore/zivel_strip/

Produkcija: Vivacomix in Stripburger / Forum Ljubljana
Partnerji: Mednarodni festival animiranega filma Animateka, revije: Cicido, Ciciban, PIL in Plus, Visionario – center za vizualne umetnosti
Sofinancerji: dežela Furlanija-Julijska krajina, Občina Udine, Italijanski kulturni inštitut iz Ljubljane, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije


Vizualni material za novinarje je na voljo na:
http://www.ljudmila.org/stripcore/zivel_strip/press