12 December 2008

Na božjastni poti 3




Stripburger zaključuje letošnjo izdajalsko sezono, ki obsega 10 publikacij, z zaključnim delom serije Na božjastni poti francoskega avtorja Davida B. in 48. številko revije Stripburger. V naslednjem letu vam bo Stripburger ponudil zopet pester izbor stripov iz domačih in tujih logov v primerljivem obsegu in vonju. Garantirano sveže in hrustljavo!

David B.: Na božjastni poti 3
www.ljudmila.org/stripcore/amabasada

Tretji del Na božjastni poti (prevod: Aleš Berger), sklepa eno najbolj dovršenih in presunljivih del sodobne stripovske literature, ki predstavlja nepogrešljivo obogatitev ponudbe stripov pri nas.
Beauchardovi, zlasti starša, se še vedno ne morejo dokončno odreči upanju, da bi vendarle ozdravili božjastnega Jeana-Cristopha. V sklepnem dejanju bomo priča še nekaj jalovim poskusom, kako naj bi premagali njegovo bolezen – najsi bo to s pomočjo uradne medicine, novodobnih duhovnih gibanj, ali krščanskih čudežev. Kljub temu se sedaj celo pri starših na tihem poraja spoznaje, da morda njun sin sploh nikoli ne bo ozdravel. Pri tem pa njihov spopad s pošastjo - boleznijo dobi dodaten, še bolj dramatičen zasuk; Jean-Cristoph, ki ga navdaja občutek nemoči in zapostavljenosti, postaja v svojih izbruhih jeze čedalje bolj nasilen...
V svojem finalu Na božjastni poti preraste meje zgodbe o epilepsiji, oziroma življenju s to boleznijo; hkrati je to zgodba o postopnem razpadu družine, ki je v boju z življensko preizkušnjo žrtvovala medsebojno povezanost. Poleg tega v ospredje čedalje bolj stopa tudi zgodba pripovedovalca, ki se v tretjem delu dokončno odloči, da bo stopil na pot umetnika, striparja. Njegova odločitev ga – paradoksalno – postavi v podobno stanje osamitve, v kakršnem se nahaja njegov brat ...

Tudi tokrat nam avtor, David B. slika trnovo pot in postopni razpad družine z zanj značilno grafično preciznostjo in popolno lucidnostjo, ki ne opeša niti za trenutek. Obvezno čtivo za vse, ki vas zanima, kakšen je umetniški domet sodobnega stripa.
David B. (Pierre-François Beauchard) je ustanovni član L'Association, francoskega kolektiva stripovskih avtorjev, ki se je leta 1990 začel ukvarjati z založništvom, zaradi slogovno in snovno izvirnih ter domiselno oblikovanih izdaj pa je v devetdesetih postal vodilna evropska stripovska založba. David B. je za svoje stripovske albume prejel številne nagrade, vključno s prestižno Alph-Art (2000). Revija The Comics Journal mu je podelila naziv najboljšega evropskega stripovskega avtorja za leto 1998. Med najbolj odmevne izdaje spadajo albumi Le Cheval Bleme (1992), La Lecture des Ruines (2001) in stripovski serial L'Ascension d'Haut-Mal (1996-2003) oz. Na božjastni poti.