31 January 2008

Izšel drugi del Mostov Dr. Horowitza


10. izdaja v zbirki Republika Strip, MOSTOVI 2 (Beograd - Zemun - Novi Sad - Zrenjanin) je izšla! V njej se Ciril, Mišima in baba Milosava v rdečem jugu 45 prebijajo skozi snežni metež, ki je zajel vso Srbijo, neprestano pa so jim za petami agenti črne koalicije. Sabotaže se vrstijo, skrivnostni črni vodja pa zgoraj v vesolju, v svojem satelitu, postaja vedno bolj nemiren ... Opasno!

Mostovi, večletni projekt, katerega iniciator je slovenski avtor stripa Ciril Horjak in temelji na ideji nadaljevanja sicer kontinuiranega sodelovanja s srbskimi stripovskimi avtorji, se je tokrat udejanjil v Mostovih 2. V dogodivščinah njegove tretje stripovske knjige je Ciril Horjak prevzel tajno ime Dr. Horowitz. V akcijo je vključil še Iztoka Lovriča, gledališkega režiserja, ki je spisal scenarij, Gašperja Rusa, strip avtorja, ki je zrisal storyboard; v kolofonu pa zasledimo še Mateja Lavrenčiča in druge bolj skrite agente, ki so pripomogli k srečnemu koncu. Srečnemu? Ker je to šele drugi del trilogije, je o tem govoriti se prerano.

A4, 72 črnobelih strani, slovensko, 7 evrov
(vključen v letno naročnino Stripburgerja)

Jam session v Grazu - 1. februar 2008

Tonto Comics iz Graza, Anna-Maria Jung, Florian Satzinger ter Jorg Vogeltanz vabijo na "#1 ROYAL STYRIAN DRAWING JAM".

1. februar 2008
Od 17h do 21h, Kunsthaus Graz
Lendkai 1, A 8020 Graz, Cafe iKU

Prneste svoja penkala in papir!

18 January 2008

Mutantske čebele napadle Lizbono!


Čebele iz naslova.


Bedeteca, prizorišče razstave, in zadnje priprave na odprtje.


Maledetti paparazzi!



O Estadio: v prvem planu Marcos Farrajota, zadaj v modrem puliju Rita Braga.





Krančan utemeljuje razliko v spolu samostalnika "sendvič" v portugalski in brazilski različici jezika.



J.K., Grémio, Sagres in Rossío.



Peglezen v Alfami.

15 January 2008

Predstavitev knjige Šola risanega filma

V sredo, 23. januarja ob 20.00 bo v Kinodvoru v Ljubljani predstavitev slovenske izdaje knjige Šola risanega filma Borivoja Dovnikovića-Borda (Animateka / KINO!, 2007). Sledila bo projekcija Bordovih kratkih animiranih filmov. Podrobnosti o programu so objavljene na Napovedniku, več o knjigi pa lahko preberete na Retrovizorjevi spletni strani.

Matej de Cecco: Pasični strip 2006 – 2008


Otvoritev razstave bo v sredo, 16. januarja v Knjigarni Konzorcij (stripovski oddelek). Stripi bodo razstavljeni do 30. januarja 2008.

Matej de Cecco (1979, Kranj) je risar stripov in šaljivih ilustracij. Spogleduje se s pasičnim stripom, ker za kaj daljšega »nima ne živcev, ne fantazije.«

»De Cecco v svojih delih pogosto zvito uporablja igrive barvne prehode, tuja pa mu ni niti subtilna simbolika, ki s svojo nevsiljivostjo še dodatno podkrepi že tako močno sporočilo. Ko opazovalec že brezskrbno 'preklopi kanal', s presenečenjem ugotovi, da se je zamenjala le 'oddaja', ne pa tudi 'televizijska mreža' in v tem je De Cecco nenadkriljiv.« (iz www.kontejnermag.com)

Matej de Cecco
- Med profije vstopil poleti 2007;
- 'Streetart? That's so 2004!'
- Sprt s filofaxom, skregan z ALUjem.
Objavljal je v Stripburgerju, Pivških novicah in PIL-u Plus (po novem samo Plus) ter svojem sedaj že preminulem blogu. Na razstavi v knjigarni Konzorcij bodo razstavljeni njegovi pasični stripi, objavljeni v PILu in na blogu.

10 January 2008

Honey Talks in Bedeceteca (Lisbon)

Honey Talks - comics inspired by painted beehive panels exhibition featuring Anke Feuchtenberger, Jakob Klemenčič, Koco, Milorad Krstič, Matthias Lehmann, Rutu Modan, Vladan Nikolić, Marcel Ruijters, Danijel Žeželj, Matej Lavrenčič and around 30 other artists will open on Sathurday, January 12th 2008 at the Bedeteca in Lisbon.

For more info:
Bedeteca
Honey Talks
Photos from previous exhibitions

*

Intervju Radia Sora z Davidom Krančanom, enem od gostov (drugi je bil Jakob Klemenčič) razstave Honey Talks v Lizboni: torek, 15. januar 2008 ob 17h! Na frekvenci 91,1 Mhz ali na spletni strani Radia Sora.