27 February 2007

The Comics Reporter on Honey Talks

A little late, but nevertheless: the noted comic news and review blog The Comic Reporter, run by the former Comic Journal editor Tom Spurgeon, has noticed our recent special, the Honey Talks: comics inspired by painted beehive panels:

(...) Honey Talks, an anthology from the Slovenian publisher StripBurger, is the most interesting anthology I've seen in quite some time. This is a box of nine comics booklets (plus an introductory essay) featuring some of the world's most interesting cartoonists, all offering their take on 19th century Slovenian folk art. It's pretty high concept, and it's really wonderful.


We were tickled pink. Read the whole article here.


25 February 2007

VOJNA V STRIPU


VOJNA V STRIPU
Pogovor o knjigi Varovano območje Goražde

Ponedeljek, 5. marca 2007 ob 19. uri v Kavarni SEM(Slovenskega etnografskega muzeja), Metelkova 2 , Ljubljana.


Teme: vojna v BIH, vloga vojnih poročevalcev, strip kot historični dokument.

Gostje:
Edin Ćulov (BIH),
Aleksandar Zograf (Srbija),
Ervin Hladnik Milharčič (Slovenija).

Voditeljica: Ksenija Horvat


Grafična novela Varovano območje Goražde, katere avtor je priznani risar in novinar Joe Sacco, je pretresljiv dokument o vojni v nekdanji Jugoslaviji. Avtor je v letih 1995 in 1996 preživel nekaj mesecev v obkoljenem bosanskem mestu Goražde in se spoprijateljil z domačini, ki so skušali ohraniti kanček dostojanstva v peklu podžganih strasti. In nekako priti ven celi. Po povratku v ZDA je ustvaril knjigo, ki nas z enim sunkom prestavi v resničnost balkanske morije. Morije, ki je bila tako zelo blizu in hkrati tako grozljivo daleč. Varovano obmocje Goražde poznavalci postavljajo ob bok Mausu Arta Spiegelmana. Knjiga je konec leta 2006 izšla pri Založbi ZRC v prevodu Igorja Prassla in Nila Baskarja. Gre za prvi prevod tega dela na področju nekdanje Jugoslavije. Morebiti bo sledil prevod v bosanski jezik.

Joe Sacco je po izobrazbi novinar in po srcu umetnik. Izumil je povsem nov žanr, stripovski žurnalizem. Svojo poročevalsko pot je začel s stripi, ki prikazujejo Berlin in glasbeno sceno, nakar je prešel na manj lahkotne teme. Po obisku bližnjega vzhoda, je nastala večkrat nagrajena grafična novela Palestina. Leta 2000 je sledilo Varovano območje Goražde. Trenutno pripravlja Zapiske iz Gaze ter delo o čečenskih talcih v Ingusetiji. Več na www.fantagraphics.com/artist/sacco/sacco.html .

Edin Ćulov je v stripu narisan skoraj na vsaki strani. Bil je Saccov prevajalec in gostitelj ter postal in ostal dober prijatelj. Lahko bi rekli, da bi bil strip brez Edina gotovo drugačen. Sicer je pocel že mnogo stvari: zelo veliko prevajal, vodil internet kavarno, ucil v šoli, delal za razne mednarodne organizacije, itd.

Aleksandar Zograf je v resnici Saša Rakezić, stripar iz Pančeva. Stripe je začel objavljati v zgodnjih devetdesetih, sprva v ZDA, nato v Italiji, Veliki Britaniji, Franciji, Španiji.. Od vsega začetka sodeluje z Stripburgerjem, trenutno objavlja v beograjskem casopisu Vreme. Zadnjo zbirko stripov Regards from Serbia je izdala priznana ameriska zalozba Top Shelf. Več na www.aleksandarzograf.com.

Ervin Hladnik Milharčič je novinar, urednik, vojni reporter, eden najboljših poznavalcev razmer na Balkanu. Svoje tekste je objavljal v Tribuni, na Radiu Študent, v Mladini, Delu, urejal je Sobotno prilogo. Sedaj objavlja v Dnevniku.

Ksenija Horvat se je kalila na Radiu Študent, Valu 202, Studiu City, londonskem BBC-ju, vodila je Odmeve na TV Slovenija in začenja voditi novo zunanjepolitično oddajo TVS. Vodila je Novinarske večere, ki so potekali v Galeriji ŠKUC pod okriljem Mirovnega inštituta.


Toplo vabljeni, da se nam pridruzite v Kavarni SEM na dogodku, ki ga pripravlja Knjigarna Azil (ZRC SAZU) v sodelovanju z Mirovnim inštitutom in z nostalgijo po Novinarskih večerih. Pogovor, ki bo v slovenskem, bosanskem in srbskem jeziku, bomo
zaključili z bosansko glasbo. Knjigo bo na predstavitvi v Kavarni SEM seveda mogoče kupiti ceneje.

(via ZRC SAZU)

20 February 2007

PROMOCIJA 2. MAFESTA v LJUBLJANI!


Spoštovani ljubitelji stripa v Sloveniji!

Dne 22.02.2007 ob 19.00, vas vabimo v Stiparnico Buch na predstavitev in druženje z organizatorji 2. makarskega festivala stripa (MAFEST) na čelu z glavnim direktorjem festivala Darijem Antunovićem.
Od 18.05.2007 do 20.05.2007 v Makarsko (Hrvaška) namreč prihajata Alfredo Castelli in Lucio Filipucci. Prvi je tvorec enega najbolj popularnih likov hiše Bonelli, Martina Mysterea, za katerega je napisal veliko nepozabnih dogodivščin, znanih tudi slovenskim ljubiteljem stripa. Poleg tega pa je sodeloval pri junakih kot so Zagor, Mister NO in Dylan Dog. Kot prvi je v Bonellijevo produkcijo uvedel posebne izdaje, kot so posebne številke, almanahi, giganti itn. Primer, kateremu so po Martinu Mystereu sledili še drugi junaki hiše Bonelli. Lucio Filipucci pa je eden od najbolj uspešnih in cenjenih risarjev omenjenega junaka ter legitimni naslednik velikega Giancarla Allesandrinija, ki je skupaj s Castellijem v začetku 80-ih let prejšnjega stoletja ustvaril Martina Mystera. Skupaj s Castellijem sodelujeta na seriji albumov v barvah pod naslovom Docteur Mystere.

Lahko si boste ogledali Filipuccijeve ilustracije in originalne table iz stripa Martin Mystere, kupili veliko stripovskih novosti, ki so napovedane prav za MAFEST 2007, sodelovali v šoli stripa, humanitarni dražbi in v druženju z ostalimi ljubitelji stripa iz vseh koncev Evrope. Poleg gostov iz Italije, se boste v Makarski lahko srečali tudi s svetovno znanimi hrvaškimi scenaristi in risarji. Tako bodo v vaši družbi, pripravljeni na pogovor in podpisovanje: Esad Ribič (Loki, X-men, Silver Surfer), Goran Parlov (Magico Vento, Ken Parker, Nik Rider, Tex, Punisher, Terminator) Goran Sudzuka (Y the last man, Arcanes, Outlaw nation), Robert Bob Solanović (Mister Mačak, Kljunovi), Darko Macan (Dick Long, Star wars, Grendel, Mister Mačak). Tudi Slovenija bo imela svoje predstavnike v tej izbrani družbi, potrjen je prihod Janija Prgiča in Mladena Melanška, avtorjev izjemno popularnega stripa Senior/Junior, ki se je na Hrvaškem razprodal po samo treh mesecih prodaje. Velika verjetnost je, da bodo na Mafestu 2007 prisotni tudi ostali slovenski strip-avtorji kot so: Tomaž Lavrič, Zoran Smiljanić, Iztok Sitar itd.
Poskrbljeno bo tudi za bogat večerni program, z najboljšimi DJ-i v Makarski na after-hour zabavah. Vsak obiskovalec Mafesta pa bo imel popust v številnih lokalih in še mnogo drugih ugodnosti. Tudi športni navdušenci bodo prišli na svoje. Kot posebna atrakcija bo v soboto, 19.5. na Mafestu nastopila ena najbolj znanih rock skupin na področju ex-YU, Zabranjeno Pušenje.
(via MaFest)